skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Hudfletter USAs etterretning

President George W. Bush, med rapporten som retter flengende kritikk mot amerikansk etterretning foran seg. Bush sitter mellom de to kommisjonslederne, tidligere senator Charles Robb (t.v.) og dommer Laurence Silberman. (Foto: Reuters/Scanpix)
President George W. Bush, med rapporten som retter flengende kritikk mot amerikansk etterretning foran seg. Bush sitter mellom de to kommisjonslederne, tidligere senator Charles Robb (t.v.) og dommer Laurence Silberman. (Foto: Reuters/Scanpix)
Amerikansk etterretning får gjennomgå i en rapport som ble lagt fram i dag. Alt ble gjort galt i tiden før Irak-krigen, og feilgrepene har fortsatt i tiden etterpå, heter det.

Publisert 31.03.2005 18:50. Oppdatert 31.03.2005 19:06.
Etterretningen kjente altfor lite til kjernefysiske programmer – både i Irak og andre steder i verden, noe som er bekymringsfullt, heter det i rapporten, som president George W. Bush har bestilt.

Rapporten ble gitt USAs president George W. Bush i dag. (Foto: AFP/Scanpix)
Les hele rapporten her. Fra kommisjonens hjemmesider

Kommisjonens hjemmeside

Bush understreker at han vil til bunns i disse spørsmålene, fordi de mange feilslutninger som ble gjort fra etterretningshold under oppkjøringen til Irak-krigen, har satt USAs troverdighet i utlandet på harde prøvelser.

Det vil ta mange år å rette opp feilene som etterretningen gjorde seg skyldig i under jakten på forbudte våpen i Irak og Saddam Husseins angivelige atomprogrammer, heter det i rapporten.

– Alt gikk galt

– Vi kan bare fastslå at amerikansk etterretning tok feil på nær sagt alle områder i sine vurderinger av situasjonen før Irak-krigen, heter det den flengende kritikken fra medlemmene av kommisjonen.

Og situasjonen er ikke bedre i etterretningsrapportene som omhandler kjernefysiske programmer i Iran og Nord-Korea.
– USAs etterretningstjenester kan altfor lite om atomprogrammer i ulike deler av verden, heter det i rapporten.

Tidligere CIA-direktør George Tenet får hard medfart i rapporten. (Foto: AP/Scanpix)
Kommisjonen har vært ledet av dommer Laurence Silberman og den tidligere republikanske senatoren Charles Robb fra Virginia. Begge tar til orde for omfattende endringer i organiseringen av USAs etterretningstjeneste.

– De mange feil som nå er avdekket i etterretningsarbeidet fra Irak, er dessverre altfor vanlig og har bare fortsatt i tiden etter Irak-krigen, sier lederne av kommisjonen.

Kritikk av CIA-sjef

Talsmannen for Det hvite hus, Scott McClellan, sier at president Bush er helt enig i kommisjonens konklusjon om at det er nødvendig med en grunnleggende omlegging av etterretningsorganisasjonenes arbeid.

– Vi setter stor pris på det arbeid som er utført av denne kommisjonen, sier han.

Tidligere CIA-direktør George Tenet får hard medfart av kommisjonen. Det var Tenet som ga presidenten de daglige oppdateringene på Irak under forberedelsene til den amerikanske innmarsjen 19. mars 2003.

– Disse daglige rapportene til presidenten og andre beslutningstakere ga over flere måneder et katastrofalt ensidig bilde av situasjonen i Irak, heter det. Men både Bush og hans nærmeste krets av rådgivere går fri av kritikken.

Tidligere utenriksminister Colin Powell mente å ha uomtvistelige bevis for Iraks masseødeleggelsesvåpen i FNs sikkerhetsråd 5. februar 2003. (Foto: AP/Scanpix)
– Vi har ikke funnet beviser for at Det hvite hus eller Pentagon har lagt press på analytikerne i etterretningsmiljøet for å få de ønskede resultater, er en av konklusjonene i den 600 sider lange rapporten.

Samordning

Ingen etterretningsanalytikere var under press, men de arbeidet i et miljø som ikke tok tilstrekkelig hensyn til sunn skepsis og bruk av sunn dømmekraft. Det fremgår av utsagn som analytikerne selv har kommet med overfor kommisjonen.

Innsamlingen av etterretning får hard medfart og kommisjonen understreker at CIA, Pentagons egen etterretningstjeneste DIA og andre organisasjoner sloss innbyrdes om hvorvidt Saddam Hussein hadde ulovlige våpen.

– Konklusjonen er at etterretningstjenesten samlet inn svært lite informasjon, slik at analytikerne ikke hadde særlig mye av verdi å jobbe med. Mye av materialet som kom inn, var enten verdiløst eller villedende, heter det i rapporten.

Mange av de anbefalingene som kommisjonsrapporten kommer med, er kjærkommen lesning for Det hvite hus.

Hovedkonklusjonene går på behovet for bedre samordning og det anbefales en egen nasjonal etterretningstjeneste som også omfatter deler av det føderale politiet FBI.

Bush har allerede utnevnt tidligere FN-ambassadør John Negroponte til øverste leder av den nasjonale etterretningstjenesten, men Senatet har foreløpig ikke gitt sin tilslutning til denne utnevnelsen.

(NTB-Reuters)

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no