skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Frykter for ansattes liv

Mange hjelpeorganisasjoner forbereder seg på å sende utenlandske ansatte ut av Irak, etter at to italienske hjelpearbeidere ble bortført.

Publisert 08.09.2004 19:46.
Mens hjelpeorganisasjonene frykter for sine ansattes liv og forbereder seg på å reise ut, fortsetter krigen. Minst seks mennesker ble drept da amerikanske krigsfly bombet Falluja onsdag morgen.

Tirsdag ble to kvinner fra den italienske organisasjonen Brua til Bagdad og to av organisasjonens lokalt ansatte bortført på høylys dag. Kidnapperne sa onsdag at aksjonen er en hevn for Italias bidrag til krigen i Irak.
Aksjonen har skremt frivillige organisasjoner.

– Det ser ut til at de fleste frivillige organisasjonene er innstilt på å dra, og noen dro allerede i dag morges, sier Jean-Dominique Bunuel, som koordinerer hjelpeorganisasjonene i Irak.

Nordmann blir

Minst 50 organisasjoner i Irak har utlendinger i sin tjeneste, ifølge Bunuel. Norsk Folkehjelps stedlige representant i Nord-Irak har foreløpig ikke vurdert å reise.

– Vår stedlige representant kjenner sikkerhetssituasjonen bedre enn vi gjør her hjemme. Vi har en løpende dialog, men har hittil ikke vurdert å foreta oss noe, sier Folkehjelpas informasjonssjef Ivar Christiansen til NTB.

Kirkens Nødhjelp gir uttrykk for samme vurdering, og opplyser til NTB at organisasjonens ansatte pendler til Basra fra Jordan og Kuwait.

Verken Norges Røde Kors eller Leger Uten Grenser har nordmenn blant sine ansatte i Irak.

Begrenset


Leger Uten Grenser har 90 medarbeidere i landet, de fleste er irakere, og organisasjonen fortsetter som normalt.

– Det er ingen tvil om at våre muligheter for å jobbe i Irak og Afghanistan er svært begrenset, sier president i Leger Uten Grenser, Jean-Herve Bradol.

Leger Uten Grenser trakk seg ut av Afghanistan i juli etter at fem ansatte ble drept. Organisasjonen anklaget den afghanske regjeringen for ikke å ha beskyttet hjelpearbeiderne.

– I enhver konflikt der vår hjelp trengs, må de krigførende partene anerkjenne vår nøytralitet. Men dette er ikke tilfelle ettersom noen ekstremistiske grupper har sett seg ut oss som legitime mål, sier han.

– Den amerikanskledede koalisjonen anerkjenner ikke egentlig vår nøytralitet, og den har forbundet oss med dens handlinger. Det skaper en dødelig sammenblanding av hjelpearbeid og politikk.

Radikalisering

En representant for den tyske organisasjonen Aktion Deutschland Hilft sier kidnappingen av de to italienske hjelpearbeiderne var en velberegnet handling som setter livet til alle hjelpearbeidere i Irak i fare.

– Det er et helt nytt stadium i radikaliseringen av terrorhandlinger og trusselnivået for de internasjonale organisasjonene, sier Janina Niemietz i Frankfurt.

Bombet Falluja

Minst seks mennesker ble drept da amerikanske bombefly onsdag morgen igjen angrep den irakiske byen Falluja, opplyser vitner. Dagen før ble et åtte år gammelt barn drept i et lignende angrep. 23 andre skal ha blitt såret i flere større eksplosjoner, opplyser sykehuspersonell.

USAs president George W. Bush hyller de amerikanske soldatene som er drept i kamp i Irak etter at tallet tirsdag nådde 1.000.

– Vi verdsetter offeret til mennene og kvinnene som bærer uniformen. De tjener en stor sak. Vi sørger over hvert tap av liv. Vi vil hedre deres minne ved å fullføre oppdraget, sa Bush.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no