skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Dansk sjeflege avviser mishandling

En tidligere sjeflege ved den danske leiren i Irak slår fast at ingen fanger meldte om overgrep under avhør, og sier han aldri støtte på et tilfelle hvor fangene ble mishandlet.

Publisert 07.08.2004 14:11. Oppdatert 07.08.2004 16:26.
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

FORSVARES: Den tidligere sjeflegen ved Camp Eden sier han aldr så tegn til at fangene ble mishandlet av de danske offiserene. Fangene fortalte heller aldri noe om eventuelle overgrep. (Foto:AP Photo/Lars Skaaing, polfoto)
Hans Ole Bisgaard-Frantzen, som var ansvarlig lege i danske Camp Eden i Irak under hele perioden den siktede offiseren Annemarte Hommel skal ha utført overgrepene, fastlår dette overfor Berlingske Tidende.

Ifølge Bisgaard-Frantzen har ingen av fangene i den danske leiren meldt fra om overgrep. Legen hadde som oppgave å undersøke om irakerne led overlast, men sier at han i løpet av de intervjuer og observasjoner han gjorde i Irak, ikke støtte på et eneste tilfelle som kunne gi grunnlag for mistanke om overgrep mot fangene.

Ennå ikke avhørt

Selv om legen hadde ansvaret for å overvåke fangebehandlingen i den aktuelle perioden, har han ennå ikke blitt kalt inn til avhør av forsvarets granskingskomite, skriver avisa.

Annemarte Hommel har hele tiden hevdet at hun ikke har utført avhør av irakiske fanger på en kritikkverdig måte, og hevder at siktelsen mot henne er basert på urikige uttalelser fra en tolk i den danske leiren.

Tolken hevder at Hommel skal ha nektet fangene vann under lange avhør, og at de ble tvunget til å innta smertefulle posisjoner over lenger tid.

Kaptein Hans Olaf Pedersen, ved Forsvarets Språkskole, beskriver tolken som en kverulant som har vanskelig for å motta en militær ordre, og støtter dermed Hommels utsagn om at tolken hadde problemer med henne som sjef, fordi hun var kvinne.

ROSER: Statsminister Anders Fogh Rasmussen roser sin forsvarsminister for håndteringen av de påståtte overgrepene i Irak. (Foto: AFP PHOTO DDP/Michael Kappeler)

Roser ministeren

Saken har fått stor oppmerksomhet i Danmark, og førte til at forsvarsminister Søren Gade kalte hjem den militære ledelsen ved Camp Eden, og kritiserte forsvarssjefen for å ikke ha informert den politiske ledelsen om saken i tide.

Tolken som står bak anklagene, sier i et intervju med Jyllandsposten at dette er en overdrivelse fra danske myndigheter.

- Jeg mener dette ikke burde ført til hjemkallelse av offiserene ettersom situasjonen ikke kan sammenlignes med det som skjedde i Abu Ghraib. Jeg brukte ikke ordet tortur i klagen mot Hommel, sier tolken.

Gade får imidlertid full støtte for sin håndtering av saken i Folketinget, og statsminister Anders Fogh Rasmussen, roste i går sin forsvarsminister.

- Han har håndtert saken riktig og klokt. De påstander som er kommet frem må vi ta svært alvorlig. Derfor er det også grunnlag for den reaksjon som forsvarsministeren har kommet med, sa statsministeren til Berlingske Tidende i går.

(Berlingske Tidende/NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no