skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Sa ikke fra om dansk tortur

Den danske forsvarssjefen unnlot å orientere den politiske ledelsen om at en dansk offiser var hjemsendt fra Irak, mistenkt for å ha torturert irakiske fanger. Nå får han kraftig kritikk fra forsvarsministeren.

Publisert 05.08.2004 12:16. Oppdatert 05.08.2004 14:45.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

Forsvarsminister Søren Gade fikk først høre om saken gjennom den danske avisen Ekstra Bladet, tre dager etter at den 37 år gamle offiseren Annemarte Hommel hadde fått ordre om å forlate Irak.

KRITISK: Forsvarminister Søren Gade er sterkt kritisk til at forsvarssjefen ikke orienterte ham om at en dansk offiser var sendt hjem fra Irak. (Foto:Photo/Kim Nielslen/Polfoto)
Nå kommer han med kraftig kritikk av forsvarssjef Jesper Helsøs manglende vilje til kommunikasjon.

- Det er en klar feil at jeg skal få denne informasjonen fra pressen. Har man kun litt politisk teft, bør man forstå at nettopp i en slik sak er en orientering nødvendig for meg som minister, sier Gade i en skriftlig kritikk av forsvarskommandoen.

Erkjenner feilen

Forvarssjef Helsø sier han ikke vurderte opplysningene som så viktige at de burde overrekkes til den politiske ledelsen.

- I ettertid må jeg erkjenne at dette var feil, sier han til Berlingske Tidende.

Dette er imidlertid ikke første gangen det danske forsvaret har blitt kritisert fra politisk hold for å ha vist manglende vilje til å fortelle om hendelser i Irak.

I fjor fikk daværende forsvarsminister Svend-Aage Jensby problemer med å forklare seg om en skyteepisode mellom danske soldater og irakiske fiskere, fordi han ikke hadde blitt orientert om saken av forsvarsledelsen. Også han la skylden på forsvarssjef Jesper Helsø.

- Alvorlig problem

Nå får forsvarssjefen kritikk også fra flere toppolitikere. Tidligere utenriksminister Niels Helveg Petersen mener den manglende kommunikasjonen mellom politisk ledelse og forsvaret er et svært alvorlig problem.

- Til syvende og sist er det et spørsmål om å sikre sivil kontroll med forsvaret, og det kan vi kun oppnå dersom den ansvarlige minister får de rette opplysningene til rett tid, sier Petersen.

SIKTET: Annemarte Hommel er ifølge det danske forsvaret siktet for å ha brukt ulovlige forhørsmetoder i Irak. Hun benekter at hun har gjort noe ulovlig. (Foto: AP Photo/Lars Skaaing, Polfoto)

Kritiserer ministeren

Forsvaret er imidlertid ikke alene om å bli kritisert for sin behandling av saken. Advokaten til den 37 år gamle kvinnelige offiseren som er mistenkt for å ha brukt ulovlige forhørsmetoder, reagerer sterkt på at både forsvaret og forsvarsminister Gade i går omtalte 37-åringen som siktet i saken.

Advokat Ebbe Mogensen sier at han ikke har mottat en siktelse, og mener derfor at forsvaret og ministeren har forbrutt seg både overfor dansk lov og overfor menneskerettighetskonvensjonen.

- Man er først siktet i det øyeblikk man får vite det av anklagemyndigheten, og det har ennå ikke skjedd. Jeg har aldri opplevd lignende i mine 25 år som forsvarsadvokat, sier Mogensen til Danmarks Radio.

Det danske forsvaret avviser at de har brutt loven, og hevder de meddelte kvinnens forsvarer siktelsen allerede for tre dager siden.

- Allerede 2. august ble Ebbe Mogensen gjort bekjent med siktelsen, sier sjefen for forsvarets etterforskningsorgan, Per Lichtenstein, til Danmarks Radio.

Lichtesteing mener det er tilstrekkelig at den militære anklagemyndighet har meddelt siktelsen til den siktedes forsvarer.

I går avviste den 37 år gamle kvinnen at hun har gjort noe kritikkverdig i løpet av sin tjeneste i Irak. Hun fortalte danske TV2 at hun hadde nektet fanger vann under svært korte avhør, eller når det var tydelig at fangene spurte etter vann utelukkende for å få en pause. Dette skal hun også ha orientert ledelsen i Camp Eden om

Siste saker:
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no