skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Mot enighet om Irak-resolusjon

FNs sikkerhetsråd er kommet til enighet om en ny resolusjon om Irak, og USA varsler at forslaget legges fram til avstemning i dag.

Publisert 08.06.2004 06:28.
Til tross for at USA og Storbritannia ikke godtok Frankrikes krav om at Iraks nye regjering i praksis skal kunne legge ned veto mot større amerikanske militæroperasjoner, ser det nå ut til at franskmennene er fornøyde med det siste kompromissforslaget.

USAs FN-ambassadør John Negroponte og hans franske kollega Jean-Marc de La Sabliere vurderer utkastet til resolusjon. (Foto: AP/Scanpix)
– Jeg tror ting går i riktig retning, sa landets FN-ambassadør, Jean-Marc de La Sabliere, natt til tirsdag norsk tid.

Franske diplomater gikk enda lenger og sa at de nå tror på et enstemmig vedtak hvor alle de 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet slutter seg til resolusjonen.

Tysk tilfredshet

Den tyske FN-ambassadøren Günter Pleuger ga klart uttrykk for at Tyskland, som i utgangspunktet støttet de franske innvendingene mot resolusjonen, nå er fornøyd med det siste resolusjonsforslaget.

– Den nye teksten tar hensyn til våre innvendinger, og jeg mener vi kan leve med den, sier den tyske FN-ambassadøren.

– Jeg mener vi har nådd et stadium hvor resolusjonen har en veldig god ordlyd. Jeg føler at vi vil være i stand til å stemme over denne resolusjonen tirsdag, sier Pleuger.

Resolusjonen er den siste delen av puslespillet som må på plass før den midlertidige irakiske regjeringen overtar makten i landet 30. juni. Resolusjonen gir sin tilslutning til den midlertidige, irakiske regjeringen og godkjenner samtidig at amerikanske styrker blir i landet også etter 30. juni for å sikre stabilitet etter at irakerne har overtatt makten.

Militæroperasjoner

Det er forholdet mellom regjeringen til Iraks nye, midlertidige statsminister Iyad Allawi og de omkring 160.000 amerikanskledede styrkene i landet som har skapt størst splittelse i Sikkerhetsrådet.

Frankrike ønsket i utgangspunktet å gi den irakiske regjeringen en mulighet til å blokkere større amerikanske militæroperasjoner, men USA og Storbritannia var trolig ikke villige til å vike på dette punktet. De to landene endret imidlertid ordlyden, og de vil nå koordinere alle ømtålige operasjoner i fullt kompaniskap med Irak.

– Vi mener dette er en utmerket resolusjon og vi forventer at den blir lagt fram for avstemning tirsdag ettermiddag. Dette er definitivt en ny fase i Iraks politiske historie – gjenopprettelsen av full uavhengighet, sa USAs FN-ambassadør John Negroponte.

(NTB-AFP-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no