skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_lesekunst_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Lesekunst > Forfattere Sist oppdatert 11:11
Ansvarlig for sidene:
Tom Egil Hverven

 

Milton, John

John Milton (1608–74) var født i et velstående akademisk borgerskap i London. Han studerte teologi og klassiske språk i Cambridge, og etter at han var uteksaminert, fortsatte han på egen hånd sine intense studier i flere år mens han bodde i foreldrehjemmet.

Publisert 03.07.2002 14:10. Oppdatert 03.07.2002 14:11.
Milton tilhørte en liberal retning innen puritanismen. Han skrev flere politiske og religiøse pamfletter hvor han angrep bispeveldet, argumenterte for retten til skilsmisse, for trykkefrihet og for humanistisk oppdragelse. I 1650-årene fikk han en stilling som statssekretær med særlig ansvar for utenrikskorrespondansen.

Forfatterskapet

Milton ga i 1645 ut boka Poems, som inneholder det meste han fram til da hadde skrevet på latin og engelsk – ikke bare dikt, men også skuespillet Comus som ble skrevet og oppført i 1634. Hans monumentale hovedverk Paradise Lost ble skrevet i tiden 1660–65 og utkom i 1667. Milton var siden 1652 helt blind, og dikterte derfor dette enorme verket på 12 bøker med til sammen 10565 blankvers-linjer.

Bortsett fra Dantes Divina Commedia finnes det ingen verk bygget over kristne motiver og myter av tilsvarende kvalitet og kvantitet. Eposet tar utgangspunkt i Helvete, som Milton har plassert ute i verdensrommet (Dante plasserte det som kjent inne i jordkloden). I likhet med Dantes epos er det helvetesskildringene – og særlig Satan-skikkelsen – som har fascinert ettertidens lesere mest. Milton bruker syndefallet som sentralmotiv, menneskets første ulydighet som førte til at Adam og Eva ble utdrevet fra paradiset. Hans valg av stoff kan ha sin bakgrunn i at han mente dette var særlig viktig for samtidens mennesker. Syndefallet skyldtes tvil på Guds orden, og den samme tvilen mente Milton å kunne se overalt rundt seg i England på midten av 1600-tallet.

Paradise Regained (1671) er ikke – som man kunne tro av tittelen – noen fortsettelse av Paradise Lost. Paradise Regained består av kun fire bøker, er skrevet i en nesten billedløs filosofisk stil, og handler om fristelsens problem. Miltons siste store verk er Samson Agonistes (1671), en tragedie som kan klassifiseres som et humanistisk drama. Emnet er bibelsk, formen er den antikke tragediens med kor og overholdelse av tidens enhet. Også i dette verket har menneskets fristelser en sentral plass – fristelsen er i det store og hele den sentrale tematikken i Miltons diktning.



Verk av Milton

Poems 1645
Paradise Lost (1667)
Paradise Regained (1671)
Samson Agonistes (1671)

Les mer om Milton

Brooks, Cleanth and Hardy, John Edward: Poems of John Milton: The 1645 Edition with Essays in Analysis, Dennis Dobson, London 1957.

Leishman, J.B.: Milton’s minor Poems. Hutchinson, London 1969.


av Harald Nortun, NTNU


 
Forfattere
Verker
Teorier
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no