skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Nyheter/Innenriks/valg/valg 2003 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2003 Sist oppdatert 14:48
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
 
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

KrF verst på nett

KrF er nett-verstingen. (Foto: Kjetil Berg)
KrF er nett-verstingen. (Foto: Kjetil Berg)
Kristelig Folkeparti er taperen på Internett i årets valgkamp, mener professor Dag Wiese Schartum, som har vurdert partienes nettsider om høstens valg på oppfordring fra NRK.no.

Publisert 21.08.2003 12:28.
SE OGSÅ:
Av Kjetil Berg

Schartum er professor ved Avdeling for forvaltningsinformatikk ved Universitetet i Oslo og har tidligere vært med på å kåre de beste kommunale nettstedene.

Han vil ikke kåre noen klar vinner blant partienes nettsteder, men mener KrF har det klart dårligste nettstedet i forbindelse med årets valgkamp.

Teknisk feil

- Jeg vurderte nettsidene tirsdag og onsdag denne uken, og begge dagene virket simpelthen ikke lenken som skulle ta meg videre til valgkampsidene på KrFs hjemmeside. Det er for dårlig, sier han.

Torsdag kunne Schartum konstatere at det tekniske fungerte, men tilbudet på Valg 2003 var altfor dårlig til å hevde seg blant de beste partiene.

- KrF har lagt ut en partihåndbok som beskriver hva KrF har stemt på Stortinget de siste to årene, men dette er da vitterlig en fylkes- og kommunevalgkamp!

- Hvorfor har de i hele tatt dette valgkamptilbudet? En kan få mistanke om at valgwebben er laget fordi det er "moderne", ikke fordi partiet selv vil noe med tiltaket, sier Schartum.

Vinner-trio

Sp, Frp og Høyre er de partiene som scoret best i Schartums vurdering, men han vil ikke utpeke noen klar vinner blant de tre.

- Det blir en smaksak. Noen like grønne farger, andre røde, sier Schartum.

De tre partiene scoret best på de ulike kriteriene Schartum la til grunn. På det ene kriteriet, søkemuligheter, fikk alle partier unntatt RV og Venstre godkjent karakter for sine partisider.

- I og for seg ikke så alvorlig at RV og Venstre ikke har søkemuligheter, da partiene har små nettsteder, kommenterer Schartum. Ap og SV utmerket seg med sine kart over nettstedene under dette kriteriet.

SV og RV kommer dårlig ut vedrørende synliggjøring av hvor valgstoffet ligger.

Mangler lokalt stoff

Når det gjelder partienes spesiallagede valgsider skiller to partier seg ut med manglende lokalt valgstoff: Ap og Venstre.

- Det bør være et krav ved et fylkes- og kommunevalg at man lenker videre til lokallagene, sier Schartum.

- Hos Sp er derimot lokalt stoff fremhevet, men i likhet med RV, Høyre og Frp har Sp for lite lokalt stoff på valgsidene.

- Sp, Frp og Høyre er de beste totalt sett, men de har likevel kommet altfor kort. De har arkitekturen, men ikke gjort tilstrekkelig jobb med lokalt stoff, mener Schartum.

Innholdet mangler

- Ambisjonene til disse tre partiene er tydeligvis at alle lokallag skal ha sine websider, men de har ikke klart å produsere nok innhold. Til neste valgkamp bør alle partiene skjerpe seg her. Og de bør selvsagt ha bra nok nettsider mellom valgene, det er kanskje det viktigste, sier Schartum.

Han trekker fram Larvik kommune som positivt eksempel på hvordan man kan legge opp nettsidene i forbindelse med valgkamp.

Kommunen har utførlige opplysninger om de tekniske sidene ved valget og lenker til partienes lokallag i Larvik.

- Partiene får lov til å slippe til med lokal agitasjon og dette sammen med informasjonen om hva man skal gjøre selve valgdagen er en verdifull kombinasjon, sier Dag Wiese Schartum.


LENKER

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
10 SISTE NYHETER
Følg debattane i
Stortinget på
direkten.
Video Video  Lyd Lyd
30 SISTE VALGNYHETER FRA HELE LANDET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no