skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Snøhvitutbyggingen Sist oppdatert 07:24
 

Her kan Hammerfest bli enda rikere

Se nøye på bildet: Det kan gjøre rike Hammerfest enda rikere. Dette er de første plantegningene for Melkøya med plass for ytterligere to gassfabrikker. Utvidelsen kan bety skatteinntekter på nærmere 200 millioner kroner årlig.

Publisert 16.12.2005 07:01. Oppdatert 16.12.2005 07:20.
Av Eirik Palm
Kartillustrasjon: Statoil


- Vi er jo absolutt en kommune som kan tillate oss å være mer offensiv enn andre kommuner i Finnmark. Men vi er på langt nær en kommune som vasser i melk og honning, og som ikke vet hvordan vi skal bruke pengene, sier varaordfører Kristine Jørstad Bock (Ap).

Tre kvarter

Knappe tre kvarter brukte kommunestyret i går på å behandle årsbudsjettet for 2006. Flere skoler skal pusses opp, det skal blant annet bygges ut flere industriområder og det skal bli flere boligfelt.
88 millioner får kommunen neste år i inntekter gjennom eiendomsskatten på Melkøya. Når gassprosessanlegget kommer i drift, blir de årlige inntektene 96 millioner.

Dobles

Men disse inntektene kan øke kraftig.
7. oktober fortalte NRK Nordnytt at Statoil vurderer å la gassterminalen strekke seg fra Melkøya til Kvaløya for å få plass til inntil to nye gassprosessanlegg. De første arkeologiske utgravingene var igang.

De sammenlagte kostnadene ble antydet å være mellom 20 og 30 milliarder kroner. Til sammenlikning har landdelen av Snøhvit kostet om lag 30 milliarder kroner - etter siste budsjettsprekk. Det kan bety at skatteinntektene dobles.

- Noe tall kan jeg selvfølgelig ikke gå inn på, men det er åpenbart at hvis investeringene på Melkøya øker, så blir også skatteinntektene større, sier informasjonsleder Sverre Kojedal i Statoil.

Planene

Bildet helst øverst viser den første skissa for hvordan Statoil ser for seg Melkøya i framtida. Til venstre skimtes gasstankene og deler av prosessanlegget. Det hvite til høyre på øya er et område sprengt ut for å gi plass til en ny fabrikk, mens det gule feltet viser Melkøysundet gjenfylt til Kvaløya. Her kan et framtidig, kommersielt gasskraftverk komme.

Rundt 2014 skal prosessanlegg nummer to (tog 2) være i drift, deretter tog 3. Men forutsetningen er at oljeselskapet finner mer gass.

- På sikt kan Melkøya bli for liten. Det er gassressursene i Barentshavet som avgjør hvor stor Melkøya kan bli, men vi ønsker å forberede oss. Vi har tro at at Snøhvit er første trinn på det som i framtida kan bli mye, mye større, sier Kojedal.

Låner og investerer

De kommende fire åra skal det investeres for 656 millioner, har kommunestyet vedtatt.
Men det koster å være vertskommune. I 2009 passerer lånegjelda i Hammerfest kommune en milliard kroner.

Og NRK fant heller ingen politikere under kommunestyret i går, som støtter forslaget fra varaordføreren i Porsanger om at kommunen må gi Snøhvitinntekter til et felles fond for kommuner i Finnmark.

- Ikke aktuelt, sier gruppelder John Wahl (Ap).
- Det kan ikke en enkeltkommune bidra til, sier gruppeleder Reidar Johansen (SV).
- Helt skivebom, sier gruppleder Alvin Vaseli (RV)


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Hva er Snøhvit?

Gass- og kondensatfeltet Snøhvit i Barentshavet skal etter planen bygges ut med undervanns produksjons-anlegg, rørledning til land og gassbehandlings-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

Oljeeventyret

Under olje- og gasskonferansen i Hammerfest 27. mai 1997, understreket prosjektdirektør Snorre Jensen i Statoil at han hadde klokkertro på Snøhvit. Flere av deltakerne på konferansen konkluderte raskt med at Snøhvit kunne være i produksjon allerede i 2002.

Samisk krav på Snøhvit

– Det kommer til å bli mange krav fra samisk hold i forhold til Snøhvit-utbyggingen. Det slår samtingspresident Sven-Roald Nystø fast.

Aksjonerer mot Snøhvit

Det har vært flere demonstrasjoner og aksjoner mot Snøhvitutbyggingen. Leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, var svært fornøyd med at Statoil ikke fikk utført anleggsarbeid i Hammerfest.

Snøhvit-sprekk i milliardklassen

Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6 milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil i juni 2004.

Få kvinner på Snøhvit

Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya. (Foto: Eirik Palm) Bare 13 prosent av de som hittil har fått jobb på Snøhvit i driftsfasen er kvinner, og det er langt under målsettingen, innrømmer informasjonsleder Sverre Kojedal.

Vil gjøre penger av boreavfall

Boreavfallet fra Barentshavet kan bli tatt i land og renset i Hammerfest. Flere selskap vil gjøre penger på borekaks fra olje- og gassvirksomheten utenfor Finnmarkskysten.

Vil bli Norges første rene gasskraftverk

Slik ser Hammerfest Energi for seg landets første Co2-frie gasskraftverk. (Montasje: Asplan Viak) Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble rett før jul 2004 levert til Norges vassdrags og energidirektorat.

Har ikke råd til å bo i Hammerfest

Mange industriarbeidere har ikke lenger råd til å leie bolig i Hammerfest. Årsaken er at Snøhvit-entreprenører betaler overpris på boligmarkedet.

For lite politi i Snøhvit-byen

Foto: Arnstein Jensen, NRK Statoil er svært misfornøyd med politiet i Hammerfest. Opptil 1400 arbeidere vil på det meste være i sving på Melkøya i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, men politiet har ikke en bemanning som står i forhold til storinnrykket.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no