skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Snøhvitutbyggingen Sist oppdatert 07:24
 
Stortingsrepresentant arrestert:

Uheldig av Sørensen, mener Lønning

Stortingets visepresident, Inge Lønning, sier det er uheldig at stortingsrepresentanter aksjonerer mot vedtak som er fattet av Stortinget. Stortingsrepresentant Heidi Sørensen ble i dag arrestert i forbindelse med en Snøhvit-demonstrasjon.

Publisert 08.07.2002 08:07. Oppdatert 08.07.2002 12:48.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:

I dag ble stortingsrepresentant fra SV, Heidi Sørensen, arrestert i Hammerfest da hun sammen med andre snøhvitmotstandere okkuperte en lekter som skulle brukes i anleggsarbeidet.

Lønning sier det er spesielt viktig at folkevalgte respektere flertallet.

– Det er uheldig at stortingsrepresentanter deltar i ulydighet, Det demokratiske system med flertallsbeslutninger forutsetter at de folkevalgte respekterer de beslutningene de selv har vært med på å fatte. Det gjelder også når de havner i mindretall, sier Lønning.

Samvittighet

Sørensen selv sier hun deltok i aksjonen av samvittighetsgrunner.

– Konsekvensene av Snøhvitutbyggingen er så store og omfattende at jeg valgte å gå til det alvorlige steget å begå sivil ulydighet, sier hun til NRK.

Det var ved 08.30-tiden mandag at politiet gikk til aksjon mot de 18 aksjonister fra Natur og Ungdom som demonstrerte ved en lekter utenfor hammerfest.

Demonstrantene satte seg på lekteren ved 05-tiden. Denne
lekteren skal Statoil bruke til å frakte anleggsmaskiner ut til den planlagte Snøhvit-terminalen på Melkøya utenfor Hammerfest.

Aksjonistene var mandag ikke lenket fast fordi politiet i Hammerfest beslagla i helgen 25 kjettinger som tilhører aksjonistene.

Demonstrantene fra Natur og Ungdom ble fjernet etter anmodning fra Statoil.

Det er nå ikke mulig å komme i kontakt med stortingsrepresentant Heidi
Sørensen, fordi politiet har beslaglagt hennes mobiltelefon.

– Vi er her for å hindre at Statoil bygger Snøhvit-prosjektet og snikåpner Barentshavet, sier nestleder i Natur og Ungdom, Ane Hansdatter Kismul til NTB.

Aksjonistene hadde tatt seg inn til en lekter på polarbase i Rypefjord og det var også noen aksjonister på vegen utenfor.

I forrige uke ble i alt 38 aksjonister arrestert av politiet.

Bakgrunn: Politiet til aksjon (03.07.2002)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Hva er Snøhvit?

Gass- og kondensatfeltet Snøhvit i Barentshavet skal etter planen bygges ut med undervanns produksjons-anlegg, rørledning til land og gassbehandlings-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

Oljeeventyret

Under olje- og gasskonferansen i Hammerfest 27. mai 1997, understreket prosjektdirektør Snorre Jensen i Statoil at han hadde klokkertro på Snøhvit. Flere av deltakerne på konferansen konkluderte raskt med at Snøhvit kunne være i produksjon allerede i 2002.

Samisk krav på Snøhvit

– Det kommer til å bli mange krav fra samisk hold i forhold til Snøhvit-utbyggingen. Det slår samtingspresident Sven-Roald Nystø fast.

Aksjonerer mot Snøhvit

Det har vært flere demonstrasjoner og aksjoner mot Snøhvitutbyggingen. Leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, var svært fornøyd med at Statoil ikke fikk utført anleggsarbeid i Hammerfest.

Snøhvit-sprekk i milliardklassen

Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6 milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil i juni 2004.

Få kvinner på Snøhvit

Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya. (Foto: Eirik Palm) Bare 13 prosent av de som hittil har fått jobb på Snøhvit i driftsfasen er kvinner, og det er langt under målsettingen, innrømmer informasjonsleder Sverre Kojedal.

Vil gjøre penger av boreavfall

Boreavfallet fra Barentshavet kan bli tatt i land og renset i Hammerfest. Flere selskap vil gjøre penger på borekaks fra olje- og gassvirksomheten utenfor Finnmarkskysten.

Vil bli Norges første rene gasskraftverk

Slik ser Hammerfest Energi for seg landets første Co2-frie gasskraftverk. (Montasje: Asplan Viak) Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble rett før jul 2004 levert til Norges vassdrags og energidirektorat.

Har ikke råd til å bo i Hammerfest

Mange industriarbeidere har ikke lenger råd til å leie bolig i Hammerfest. Årsaken er at Snøhvit-entreprenører betaler overpris på boligmarkedet.

For lite politi i Snøhvit-byen

Foto: Arnstein Jensen, NRK Statoil er svært misfornøyd med politiet i Hammerfest. Opptil 1400 arbeidere vil på det meste være i sving på Melkøya i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, men politiet har ikke en bemanning som står i forhold til storinnrykket.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no