skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Vil ikke ha utenbygds elgjegere

Elgjegere i Karasjok er bekymra for fordelinga av jaktretter, når Finnmarksloven trer i kraft. I dag er 60 prosent av jaktrettene fordelt på jegere fra kommunen, mens 40 prosent av rettene gis til andre.

Publisert 12.12.2005 07:37.
Av Inger Johanne Sæterbakk

Men den nye Finnmarksloven åpner for at alle i Finnmark kan jakte hvor de vil i fylket.

Leif Arne Iversen i Karasjok Jeger og Fiskeforening er redd lokale jegere nå ikke vil slippe til under elgjakta. - Mange ov jaktfeltene i Karasjok er veldig populære, og hit søker jaktlag fra alle kommuner i Finnmark. Ettersom 60/40-prosenten faller bort vil antakelig færre jaktlag fra Karasjok få muligheten til å jakte, mener han.

Dersom færre lokale jegeger får tildelt jaktfelt, frykter Iversen og Karasjok jeger og fiskeforening at rekrutteringa til jaktlagene vil stoppe opp. Men han er også redd for at nedskytinga av elg ikke vil fungere og at bestanden bli for stor: - Utenbygdsjegere har ikke den samme lokalkunnskapen som innenbygdsjegere om jaktfeltene. Dette kan føre til at det blir redusert avskyting og dermed større beslastning på ungskogen, sier Iversen.

Avviser problemet

Jan Nordstrøm er leder for et jaktlag i Hammerfest, som må ut av kommunen for å skyte elg. Han deler ikke bekymringene til jegerne i elg-kommunen Karasjok: - Tilreisende jaktlag har både tid og ressurser til å jakte i to-tre uker sammenhengende. Vi erfarer ofte at vi tar kvotene vel så tidlig som innenbygds jaktlag. Lokale jegere er ofte på jobb innimellom, og det er mer effektig å reise til et sted å jakte kontinuerlig. Jeg deler overhodet ikke bekymringene fra Karasjok. Elgstammen i Finnmark har vært gjennom en kjempeutvikling gjennom mange år. Faktum er at flere kommuner har for få jaktlag til å dekke opp all jakta i egen kommune. Jeg kan ikke se problemet i det hele tatt, sier Nordstrøm til NRK.

Nyvalgt styremedlem Egil Olli i Finnmarksieiendommen jakter selv elg. Han lover å se på problemstillingen.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN
Siste saker:
Flere saker: ALT OM NATUR OG MILJØ

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no