skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Mindre makt til søring-samer

Sametingsrepresentanter sørfra skal ikke få være med og velge Finnmarkseiendommens styre, foreslår Vardø Arbeiderparti.

Publisert 14.03.2006 07:39. Oppdatert 14.03.2006 09:15.
Av Inger Elin Utsi

Under halvparten av representantene i Sametinget er fra Finnmark. Likevel er hele Sametinget med på å velge styret til Finnmarkseiendommen.

- Det er ikke rettferdig, sier Lisbeth Sandtrøen i Vardø Arbeiderparti. Nå vil hun be årsmøtet i Finnmark Arbeiderparti til helga jobbe for å endre Finnmarksloven.

Herre i andres hus

- Jeg kan ikke skjønne hvorfor Nordland, Troms og Oslo skal være med på å velge representantene. Nå har Staten overlatt hele Finnmark til hele Finnmarks befolkning, og da synes jeg at befolkninga i Finnmark skal velge representantene i Finnmarkseiendommen, sier Sandtrøen.

I Finnmarksloven står det at Sametinget velger sine representanter til styret i Finnmarkseiendommen. Disse må være bosatt i Finnmark. Sandtrøen vil at også de som velger skal være bosatt i Finnmark.

- Dersom man skal være «herre i eget hus» på ordentlig, så er det de som bor i Finnmark som skal være med å bestemme hvem som skal sitte i styret i Finnmarkseiendommen.

Uheldig å dele opp

I dag består Sametinget av 21 representater fra Finnmark og 22 fra de øvrige valgkretsene. Sametinget velger tre representanter til styret, og det samme gjør fylkestinget.

Sandtrøens partikollega og styreleder i Finnmarkseiendommen, Egil Olli, synes det er uproblematisk at ikke alle dem som valgte han til styret er fra fylket.

- Sametinget er jo slik at representantene er fra hele landet, og jeg tror det vil være riktig i framtiden at vi ikke deler opp Sametinget i fylker eller i regioner når man skal stemme - uansett hvor saken kommer fra. Det som står i loven er at den som velges skal være fra Finnmark, og det tror jeg holder, sier Olli.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no