skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Ingen politiske retningslinjer

– Sametingets representanter får ingen politiske retnings­linjer med seg inn i Finn­marks­eien­dommens styre, mener Arbeider­partiets sametingsgruppe.

Publisert 07.12.2005 07:31.
Av Silja Arvola

Willy Ørnebakk fra Arbeiderpartiet frykter de dermed får liten innflytelse og at Sametinget ikke følger kampen for land og vann i Finnmark helt i mål.
– Vi vet at dette er tredve års kamp som nå skal resultere ut i etableringen av Finnmarkseiendommen, derfor er det en kritisk fase vi er inne i nå. Vi har ikke råd til å komme i en slik situasjon at folk kan si at Sametinget ikke lyktes å sluttføre denne saken, og det er det som er utfordringa nå, sier Ørnebakk.

Kø av saker

Det er en kø av saker som det nye styret skal ta stilling til. Alt fra Jakt og fiske, motorferdsel i utmark, salg av festede eiendommer og salg av arealer. Men sametingspresident Aili Keskitalo tar ikke kritikken fra Arbeiderpartiet tungt.

– Jeg registerer at Ap er skuffet, men vi i posisjonen mener likevel at de nye styrerepresentantene vil være godt forberedt på det arbeidet som skal gjøres i styret, sier Keskitalo.

Uten meninger

Men Ap framholder kritikken.
– Ikke vet styrerepresentantene hvilken politikk de skal representere, og de har heller ingen mening om hva velgerne deres mener. Vi ba om at Sametinget startet en prosess sammen med befolkninga for å meisle ut Sametingets holdninger og politikk i en del av de viktisgste spørsmålene som Finnmarkseiendommen må ta stilling til. Dette avviser nå posisjonen og legger ikke opp til noen debatt om dette. Det er vi mildt sagt kritiske til, sier Ørnebakk.

– Jeg har stor tillit til kompetansen til de nye medlemmene i Finnmarkseiendommen, og at de kommer til å løse disse utfordringen etterhvert som de dukker opp. Sametinget skal selvfølgelig være behjelpelig dersom det oppstår tvil om lovfortolkninger for eksempel, sier Aili Keskitalo på sin side.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no