skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Disse skal styre Finnmark

Fra 1. januar blir det seks av disse som skal styre over land og vann i Finnmark.

Publisert 09.11.2005 16:30. Oppdatert 09.11.2005 16:42.
Av Skjalg Jensen, Trine Hamran og Jakob Arvola

Den 1. januar 2006 skal den være på plass: Finnmarkseiendommen. Den forvalter finnmarksloven, som etter harde tak ble vedtatt i Stortinget i år. Det vi kan slå fast er at det er full drakamp om de seks plassene til Finnmarkseiendommens styre. NRK offentliggjør i dag de mest aktuelle navnene som i flere kretser blir karakterisert som de mest realistiske.

KLAR FOR STYREVERV: Raymond Robertsen
Den eneste som bekrefter å ha blitt spurt om han kan tenke seg jobben, er Finnmark Høyres tidligere stortingsrepresentant Raymond Robertsen. Robertsen var opprinnelig mot hele loven og måtte bryte med eget parti da Stortinget vedtok loven i år.

Fra Sametingets hold er reineier Per A. Bæhr fra Flyttsamelista allerede pekt ut, dette skjedde da NSR sikra seg makt med forhandlingspartene i Sametinget.

Magga klar for styrejobb

KLAR FOR STYREVERV: Ole Henrik Magga
Norske Samers Riksforbund (NSR) skal ha pekt ut tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga som sin sterkeste kandidat. Magga var Norges første sametingspresident da tinget åpnet i 1989, har omfattende erfaring fra urfolksarbeid i FN-regi og er regnet som en politiker med høy integritet. Som sametingspresident markerte han seg blant annet som sterk motstander mot multinasjonale gruveselskaper som ønsker å drive letevirksomhet i Finnmark på midten av 1990-tallet.

Med Magga som et klart valg må opposisjonen i Sametinget, Arbeiderpartiet, velge en kvinne, og et sterkt navn som Steinar Pedersen faller ut av denne kabalen. Arbeiderpartiet har derimot sterke navn som nestleder i sametingsgruppa Marianne Balto Henriksen og rådmann i Berlevåg, Kirstin Biti Johansen.

Da står det om fylketstingets kandidater fra posisjonspartiene Ap, og SV. I Finnmark SV skal det etter det NRK vet stå mellom Inga Mandal (Gamvik kommune) og Hjalmar Steinnes fra Vadsø.

KAN RYKKE INN I STYREVERV: Roger Hansen
Arbeiderpartiet har en sterk kandidat i Steinar Pedersen, men han bedømmes som for samisk til å velges inn fra fylkestingets side. Da gjenstår navn som leder i Finnmark Arbeiderparti Roger Hansen, og ikke minst den populære ordføreren i Hammerfest Alf E. Jakobsen. Hansen er innmeldt i samemantallet og er ordfører i Gamvik. Jakobsen blir regnet for å ha stor gjennomslagskraft i Arbeiderpartiet sentralt, og han er den som får æren av å lose Finnmark inn i petroleumsalderen.

NRKs kildegrunnlag er sikre kilder dypt inne i de ulike partiapparatene.


Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no