skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Feil å kjempe om Finnmarkseiendommen

Argumentene og ikke kjøttvekta må telle når Finnmarkseiendommen skal lokaliseres, sier ordføreren i Porsanger. I dag lanserer Alta, Kautokeino og Vadsø sitt samarbeidsprosjekt om Finnmarkseiendommen.

Publisert 27.09.2005 07:30.
Av Jenny Duesund

Ordfører i Porsanger, Bjørn Søderholm er klar til kamp om Finnmarkseiendommen. Alta, Kautokeino og Vadsø har gått sammen om å få Bedriftskompetanse til å se på lokalisering og oppstart av Finnmarkseiendommen og presenterer resultatene i dag. Søderholm forstår at kommunene går sammen for å vinne frem:

- De som vil kjempe for en sak og mener de har rettferdige krav, må jo få lov til å sloss for det slik som vi i Porsanger også vil gjøre, sier Søderholm.

I kampen om Finnmarkseiendommen presenterer i dag Alta, Vadsø og Kautokeino et samarbeid som de hittill ikke har ønsket å kommentere. Bedriftskompetanse AS har fått i oppdrag fra de tre kommunene å se på oppstarten av Finnmarkseiendommen, deriblant det hete temaet lokalisering. Kampen gjelder om Finnmarkseiendommen skal legges til et nytt sted, baseres på Statsskogs lokaliteter og ansatte eller en kombinasjon. Statsskog har i dag flest ansatte i Alta og Vadsø.

Ordfører i Tana Ingrid Smuk Rolstad tror ikke Tana vil få Finnmarkseiendommen, og synes Statsskog fungerer greit der de er og har derfor ikke gjort dette til noen kampsak:

– Det har ikke vært aktuelt for oss å diskutere det fordi vi forholder oss ganske lunken til saken. Vi ser for oss at så store omveltninger dersom vi skal flytte på ting at vi anser det som lite sannsynlig at vi ville vært med på det.

I Porsanger råder derimot optimismen. Søderholm tror Alta, Vadsø og Kautokeino posisjonerer seg fordi Porsanger er en reell trussel. Argumentene som Søderholm tror på skal styremedlemmer få i hånden så snart de er valgt i en egen informasjonsbrosjyre om hvorfor Finnmarkseiendommen bør ligge i Porsanger. Så lenge argumentasjonen blir hørt, frykter ikke Søderholm at de tre store samarbeidskommunene skal få bestemme:

- Hvis man skal se på argumentasjonen svekkes ikke vår argumentasjon selv om det er flere som sier de er bra, så lenge vi er best. Men når det gjelder kjøttvekta så har jo de tre kommunene litt mer kjøttvekt enn Porsanger har, så det kan svekke vår forhandlingsposisjon. Jeg tror likevel argumentasjonen vil bli hørt og da har vi de beste argumentene, sier Søderholm.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no