skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Bør ha mer åpenhet i Finnmarkseiendommen

Det er viktig med en større åpenhet rundt valg av styremedlemmer til Finnmarkseiendommen, enn det som er vanlig, sier statsviter.

Publisert 19.09.2005 06:57.
Av Torill Olsen

Det må større åpenhet rundt valg av styremedlemmer til Finnmarkseiendommen, sier førsteamanuensis Hans-Kristian Hernes ved Universitetet i Tromsø.

- De starter jo et arbeid man aldri har sett maken til i Norge, sier han.

Det haster

I neste måned startet Sametinget og Fylkestinget i Finnmark arbeidet med å velge ut hvem som skal sitte i styret. Om tre og en halv måned skal styret i Finnmarkseiendommen være på plass, med tre valgt fra Sametinget og tre fra Fylkestinget. Disse seks personene får stor makt, for det er de som skal legge fundamentet for hvordan Finnmarkseiendommen skal drives i mange år fremover. Men hvordan velges de, og hvem velger dem? Hvor åpen og demokratisk er denne prosessen? Fra Sametingets side skjer det på denne måten:

- Når Sametinget skal utnevne sine representanter så vil selvfølgelig det skje på en sånn måte at vi følger normal prosedyre når det gjelder oppnevning av Sametingets representanter. Vi oppnevner jo til ulike styrer og råd og utvalg, sier avtroppende sametingspresident Sven Roald Nystø.

Ikke kommet igang

Sametingspresidenten legger altså ikke opp til noen spesiell prosedyre for valg av Finnmarkseiendommens styre. I Finnmark fylkeskommune er ikke utvalgsprosessen diskutert enda, sier fylkesordfører Helga Pedersen.

- Vi skal ha en diskusjon på det her i politikergruppa om hvordan vi skal gjøre selve prosedyren, så det har vi ikke konkludert med ennå. Men jeg tror det er veldig viktig at vi klarer å finne frem til styremedlemmer som har tillit i hele befolkninga i Finnmark, sier Helga Pedersen.

Særskilte prosedyrer

Første amanuensis i Statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø mener imidlertid at mer åpenhet og særskilte demokratiske prosedyrer bør følges for valg av styremedlemmene til styre av Finnmarkseiendommen.

- Jeg tror nok at den betydninga som Finnmarkseiendommen og Finnmarkseiendommens styre vil ha i tiden fremover, og nå er det jo snakk om det aller første styret, så tror jeg at det er særlig viktig å legge vekt på at man har en åpenhet rundt prosessen - en langt åpnere prosess enn det man har i for eksemple oppnevning av medlemmer til andre offentlige styrer eller til der det offentlige oppnevner representanter til aksjeselskap osv. Dette er et særlig viktig organ og det skal på en måte starte et arbeid som man aldri har sett maken til i Norge, sier Hans-Kristian Hernes.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no