skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Lager varslingssystem for turbulens

Er du redd i fly når turbulensen setter inn? Det har du grunn til. Nå tar luftfartsmyndighetene turbulens på alvor og setter i drift varslingssystem.

Publisert 14.07.2005 10:48. Oppdatert 14.07.2005 11:02.
Av Anine Hallgren, foto: Eirik Palm

Da Widerøes Dash 8-maskin traff bakken og knakk landingshjulene under landing på Hammerfest flyplass 1. mai (bildet over), hadde flyet møtt kraftig turbulens på vei inn. Avinor etablerer nå Norges første værvarslingssystem for turbulens til Hammerfest og Kirkenes lufthavn.

Systemplanlegger i Avinor, Erling Bergersen innrømmer at flere episoder har fått dem til å reagere. Nå håper de å forhindre flere ulykker. Tidligere i vår ble det kjent at det føderale amerikanske transportministeriet gikk ut og advarte flyselskaper mot å bagatellisere turbulens. Små, usynlige risteskader kan få et fly til regelrett å gå i oppløsning i lufta, sier amerikanske myndigheter.

Kan gå riktig ille

Ole Martin Rønning, pensjonert flyver fra Hammerfest tror at ved slik måling av værtilstanden kan man sette helt klare grenser for når man kan lande og at man da vil vi slippe flere uhell.
- Når vinden er fra øst og sydøst oppstår det turbulens over bygningene på flyplassen som kan være svært ubehagelig hvis du treffer den like før landing. Det oppstår ofte nedadgående luftsttrømmer, og flyr du inn i en sånn en og den er sterk nok, har du ikke en sjanse, sier han.

Etter krav fra Luftfartstilsynet skal Avinor nå forbedre varsling av vind på en rekke flyplasser i Finnmark. Hammerfest er først ut, men Kirkenes lufthavn på Høybuktmoen vil følge etter. Systemet vil basere seg på værmålinger ved flyplassene slik at flyverne kan vite mer om vinden og flyer Rønning tror systemet kan hjelpe på situasjonen.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM FLYSIKKERHET

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no