skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Kan bli straffet

Påtalemyndigheten har bestemt at Vardø-trusselen fra 2003 skal vurderes på nytt. Dermed kan den 19 år gamle afghaneren likevel risikere straff for planene om å styrte et Widerøe-fly.

Publisert 14.01.2005 11:48. Oppdatert 15.01.2005 12:32.
Av Frank Gøran Nordheim og Thomas Olsen

Det er Aftenposten som skriver dette i dag.

Afghaneren som i 2003 trua med å styrte et Widerøe-fly ble i går varetektsfengslet for en uke.

Visste om

Både justisministeren og politidirektøren ble for om lag seks måneder siden ble orientert om terror-trusselen i Vardø i 2003. Stortingets justiskommite krever nå at Odd Einar Dørum forklarer seg om sin befatning med saken.
I dag hadde regjeringen krisemøte om terror-saken, men samtlige involverte statsråder nekter fremdeles å uttale seg.

Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste, Jørn Holme, innrømmer det er gjort feil i saken. Det var han som redegjorde for statsråden og politidirektøren om Vardø-saken under et lukket møte.

– Dette er ikke blitt fanget opp av systemet, hverken av politiet eller utlendingsmyndighetene. Det er Politiets utlendingsenhet som har ansvaret for saken, sier han.

Vil du si at det gjort en grov feil når de rette myndighetene ikke er blitt varslet?

– Ja, det er beklagelig at UDI ikke er blitt varslet, sier Holme.

Flygerforbundet overrasket

Petter Førde i Norsk Flygerforbund reagerer sterkt på at mannen er tilbake:

– Vi er overrasket og mener håndteringa fra PST er helt uakseptabel. Jeg kan ikke forstå hvofor denne mannen er sluppet inn i landet igjen, og det hadde vel ikke skjedd om PST hadde delt informasjonen med andre.

Selvmordsaksjon

Den afghanske asylsøkeren, som i 2003 ville gjennomføre en selvmordsaksjon rettet mot et Widerøefly fra Vardø, ble utvist fra landet etter hendelsen i 2003, men i går ble mannen arrestert ved asylmottaket i Hobøl i Østfold. Politimester i Øst Finnmark, Ketil Haukaas, er langt på vei enig i Flygerforbundets kritikk:

– Det er PST som er ansvarlige for dette, og eg har full forståelse for at Flygerforbundet synes det er rimelig at de blir orientert om saker som dette, sier han.

Haukaas forteller at asylsøkeren ble fraktet med bevoktning på ambulansefly til Åsgård, fra Åsgård gikk han etter hvert til Tyskland. Hele tiden var han i et lukket system.¨

Arrestert i går

Asylsøkeren kom altså tilbake, og da det i går ble kjent at han befant seg på et asylmottak i Østfold, ble han arrestert umiddelbart. På mottaket fikk han gå rundt som en fri mann uten sikkerhetsstiltak, årsaken var at Utlendingsdirektoratet, UDI, ikke visst at han var farlig. Geir Lønndal i UDI sier i dag at politiets sikkerhetsrutiner har sviktet fullstending:

– Politiet har ikke informaert oss om at denne mannen var en sikkerhetsrisiko. Vi mener vi burde vært informert om denne saken, sier Lønndal.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM FLYSIKKERHET

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no