skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Fengsel for terrorplaner

Den 19 år gamle afghaneren som hadde planlagt å styrte et fly mellom Vardø og Kirkenes med bensinbombe, er i Øst-Finnmark tingrett dømt til fengsel i seks måneder.

Publisert 23.03.2005 17:13. Oppdatert 23.03.2005 18:33.
Av Jørgen Gangstøe

Dommerfullmektig Johan Eggen i Øst-Finnmark tingrett, legger til grunn at mannen i slutten av mars i 2003 uttalte til en samboer i Vardø at han ville kjøpe billett til flyet mellom Vardø og Kirkenes, ta med bensin og sette fyr på pilotene slik at flyet styrtet og flere døde sammen med ham. Deretter pakket han to flasker med bensin i en bag som han skulle ta med i flyet.

Utvist åtte ganger

Videre legger dommen til grunn at mannen åtte ganger har reist inn i landet uten å ha visum eller oppholdstillatelse. Han har også trosset et innreiseforbud fra UDI fra 26. august 2004. 

Afghaneren er pågrepet, og blir skjærtorsdag sendt til Trandum asylmottak, før han blir sendt videre derfra til Tyskland. Tyske myndigheter har godtatt å ta imot afghaneren. Dersom han prøver å komme tilbake til Norge igjen, må han sone fire måneder i norsk fengsel,

Tre av de seks månedene er gjort betinget, med en prøvetid på to år. I dommen trekkes 54 fengslingsdøgn fra, som mannen allerede har sittet i varetekt.

Ville ta livet sitt

Det var 21. mai 2002 at den da 17 år gamle afghaneren kom til Norge for første gang fra Tyskland. Han ble plassert på asylmottak i Vardø, men fikk avslag på asylsøknaden 9. mars i 2003. Afghaneren skal da ha forklart at han var meget deprimert og fortvilet på grunn av avslaget.

I følge domspapirene skal han ha beskrevet seg selv som suicidal. Mannen følte det urettferdig at norske myndighetene  ikke ville behandle søknadens hans  fordi Tyskland var ansvarlig for han i henhold til europeiske avtaler.


Mannens forsvarer i tingretten var Vidar Helgheim

Siste saker:
Flere saker: ALT OM FLYSIKKERHET

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no