skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Media for dårlig på folkeopplysning

Mediene har ikke oppfylt kravet til folkeopplysning når de har dekket Finnmarksloven. Det erkjenner en av de involverte, journalist Geir Forbregd i avisa Finnmarken.

Publisert 04.07.2005 20:45.
Av Anine Hallgren

Geir Forbregd jobber som journalist i avisen Finnmarken på lokalkontoret i Kirkenes. Han mener at medias dekning av Finnmarksloven var preget av sterke følelser og at media ikke fortalte hva loven egentlig gikk ut på.

– Vi har vel også kanskje dekket den på den måten at vi har latt de sterke følelsene og meningene komme til uttrykk, og ikke fokusert nok på hva loven egentlig innebærer.

– Har ikke fokusert på følelser

Sameradiosjefen mener de ikke har fokusert på følelser.
Ansvarlig redaktør i NRK Sami Radio, Nils Johan Heatta, mener at de ikke har fokusert på følelser i dekningen av Finnmarksloven. Men siden politikerne i debatten fokuserte på følelser så kom det med.

– Nei, som journalister og redaksjon så har vi ikke brukt følelser. Vi har prøvd å fokusere på hvilke konsekvenser loven og lovteksten får for fremtiden. Men så er det jo samepolitikere og andre politikerer som har fokusert på følelser og det har jo naturligvis også kommet frem.

Tror ikke folk er opplyst

Heatta hevder at misoppfatninger finnes og at folk ikke er tilstrekkelig opplyst på hva loven går ut på.

– Nei, jeg tror ikke folk er opplyst. Jeg tror det er mange som ikke ønsker å bli opplyst om det; man ønsker å beholde noen oppfatninger om det. Men så vil man ikke ta til seg at Finnmarksloven i seg selv ikke forskjellbehandler i det hele tatt.

– Følelser er god underholdning

Journalist Forbregd tror følelsladd dekning kan ha fått konsekvenser for hvordan folk har reagert på loven.

– Det har jo vært underskiftskampanjer for folkeavstemning, man har krevd folkeavstemning og det har vært splittelse i politiske parti på grunn av Finnmarksloven. Det er helt klart at det har hatt konsekvenser og det har vært følelser hele veien. Og følelser, det er god underholdning.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no