skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Legg steds-debatten død

Debatten om lokalisering av Finnmarkseiendommen er å starte i helt feil ende, sier sametingsrepresentant Steinar Pedersen.

Publisert 29.06.2005 07:39.
Av Trine Hamran og Anine Hallgren

Kommunene Vadsø, Nesseby, Kautokeino, Alta og Porsanger har tidligere kastet seg inn i kampen om lokalisering av finnmarkseiendommen.

Men Steinar Pedersen mener det er mye viktigere å bruke kreftene på å finne hvilke retningslinjer finmarkseiendommen skal ha i praksis:

- Ut fra de utfordringene som Finnmarkseiendommens styre står overfor, må man bruke den store kompetansen som Statskogs ansatte har til å være med på å utforme framtidas regelverk - slik styret mener det skal være. Man må ikke bruke tid og krefter nå i den første fasen på en opprivende strid mellom enkeltkommuner om hvor administrasjonen skal ligge. Det er å begynne i helt feil ende, ser Pedersen.

Grensene viskes ut

Ordfører i Tana, Ingrid Smuk Rolstad, er enig med Steinar Pedersen i at lokaliseringsdebatten er unødvendig.

- Lokaliseringen betyr mindre framover når yngre krefter kommer til. Ungdommen reiser rundt i verden, og bryr seg mindre om kommunegrenser og bygdegrenser. Det viktigste er at administrasjonen blir i Finnmark.

Nye muligheter

De to mener begge at man må se på hvilke muligheter finnmarksloven gir, og for Steinar Pedersen ligger de største økonomiske mulighetene i Finnmark i mineralressursene:

- Med det eierskifet sm nå har skjedd er det Finnmarkseiendommen som eier 95-96 prosent av grunnen i Finnmark. Det vil si at man også eier de såkalte ikke-mutbare mineralerne. Et av de viktigste er diamanter. Det vil gi et uant potensial for annen type næringsutvikling i Finnmark, mener Pedersen.

Ikke fritt fram for gammer og kjøring

Det er også viktig å fastslå hva Finnmarksloven ikke vil forandre, og i praksis vil det ikke blir store endringene for folk flest.

- De som tror at dette blir mye enklere, nå som vi skal forvalte det selv, kan få seg en overraskelse. Det er det same lovverket som fortsatt vil gjelde. Det er ikke slik at vi kan bygge gamme hvor som helst. Det er fortsatt plan- og bygnigsloven kommunene skal styre etter, sier Rolstad.

Og myter om at det nå er fritt fram for motorferdsel tar de gjerne livet av.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no