skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Ikke noe styre før nyttår

Det blir trolig 2006 før styret i Finnmarkseiendommen blir klart. Fylkestinget håper å oppnevne sine tre medlemmer til nyttår.

Publisert 26.05.2005 07:21.
Av Susanne Hætta

Finnmarksloven ble vedtatt i Stortinget tirsdag, og nå begynner arbeidet fylkestinget og Sametinget skal gjøre med oppnevnelsen av styret i det nye forvaltningsorganet.

Nå begynner det praktiske arbeidet med å overføre forvaltninga av Finnmark fra Statskog til Finnmarkseiendommen.

Styre og kommisjon

To hovedoppgaver venter: Styret i Finnmarkseiendommen skal oppnevnes. Det skal Finnmark fylkesting og Sametinget gjøre.

I tillegg skal det oppnevnes en kommisjon som skal utrede bruks- og eierrettighetene til grunnen i fylket.

- Dette gjøres av regjeringen etter en grundig prosess i forkant, forteller avdelingsdirektør i justisdepartementets lovavdeling, Knut Helge Reinskau.

Både kommuner, Sameting, Fylkesting og andre organisasjoner skal si sitt før regjeringen oppnevner kommisjonen i Statsråd. Dette er en prosess som ventelig kommer til å ta tid.

Flere måneder frem i tid

Dermed er det er neppe realistisk at den sittende regjeringen rekker å utnevne medlemmene i kommisjonen før valget til høsten.

Også oppnevnelsen av styret i Finnmarkseiendommen tar tid. Fylkesordfører i Finnmark, Helga Pedersen, sier at en politisk arbeidsgruppe fra fylkestinget er nedsatt, og den skal finne styrekandidater og etablere et samarbeid med Sametinget. Hvert av de politiske organene skal oppnevne tre styremedlemmer hver.

Kommunal- og regionaldepartementet har planer om en omfattende informasjonskampanje, uten at det er klart hvordan og når det skal gjøres, men sannsynligvis blir det et samarbeid med andre departementer.

Lokaliseringsdebatt

De ansatte i Statskog blir automatisk overført til Finnmarkseiendommen, unntatt fjelltjenesten, der de ansatte går over til Statens Naturoppsyn.

Det er slett det ikke sikkert at Finnmarkseiendommens hovedsete blir i Alta, der Statskogs hovedkontor er, eller i Vadsø, der det er flest ansatte.

Lokaliseringsdebatten er igang, men til syvende og sist er det styret i Finnmarkseiendommen som bestemmer hvor hovedsetet skal ligge.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no