skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Kompromiss om Finnmark

Striden om hvem som skal ha råderetten over Finnmarks-naturen endte med et kompromiss mellom Arbeiderpartiet og regjeringspartiene.

Publisert 10.05.2005 07:28.
Av Kristin V. Aanensen, NTB

Fremskrittspartiet mener det er naivt å tro at dette vil samle Finnmark.

Etter 25 år med utredninger og utvalg, og etter mer enn to års arbeid i Stortingets justiskomite, nærmer det seg et endelig vedtak for en Finnmarkslov. Tautrekkingene foregikk siste døgnet både i sene nattetimer og ut over mandagen før innstillingen kunne presenteres mandag kveld.

Ny verdiskapning

– Loven legger til rette for samarbeid og verdiskaping i Finnmark, og er et viktig ledd i arbeidet med å avklare og sikre samenes rettsstilling i Norge. Et viktig hovedprinsipp bak loven er likebehandling av alle som bor i Finnmark, sa Trond Helleland (H), Knut Storberget (Ap) og Finn Kristian Marthinsen (KrF) da flertallets innstilling ble presentert.

Per Sandberg fra Frp tror det stikk motsatte.

– Loven diskriminerer etniske nordmenn kontra samer. De er naive, de som tror at denne loven vil samle Finnmark, sier Sandberg til NTB.

Han er bekymret for at konfliktnivået i Finnmark nå vil øke.

Til innbyggerne

Hele 96 prosent av Finnmark forvaltes i dag av Statskog. Dette arealet overføres nå til fylkets innbyggere gjennom forvaltningsorganet Finnmarkseiendommen, og skal administreres av et styre på seks personer, tre oppnevnt fra fylkestinget og tre oppnevnt fra Sametinget.

Flertallet går inn for at det i Finnmarkseiendommen innføres særlige stemmeregler i saker som gjelder endret bruk av utmark, hvor avgjørelser kan fattes ved vekslende flertall for ytre og indre Finnmark ved annen gangs behandling. Det kan i praksis sikre samene flertall i det samiske språklovsområdet og det fylkestingsoppnevnte representantene flertall i resten av fylket.

Flertallet går også inn for å opprette en kartleggende kommisjon og en dømmende særdomstol for å identifisere bestående rettigheter i Finnmark.

Det slås fast at allmennheten fortsatt skal ha adgang til
fornybare ressurser som fiske, multeplukking og småviltjakt.

Diskriminerende

Per Sandberg mener loven vil føre til forskjellsbehandling av befolkningen i Finnmark basert på etnisk opprinnelse.

– Det ligger en viss form for vetorett for samene i dette
forslaget, mener Sandberg, og peker blant annet på at Sametinget skal ha rett til å gi retningslinjer for endret bruk av utmark.

Han mener det også etableres flere nye institusjoner der debatt- og konfliktnivået vil bli videreført.

Ingen folkeavstemning

Saksordfører Trond Helleland (H) fikk mandag formiddag overlevert 10.000 underskrifter med krav om folkeavstemning i Finnmark før loven eventuelt skal tre i kraft.

En folkeavstemning avvises av komiteens flertall. Men de ønsker et eget informasjonsopplegg om loven.

Det har vært uro over og uenighet om Finnmarksloven i lengre tid. Mye av dette har vært begrunnet i misforståelser om lovens faktiske innhold. Nå er det viktig aksept for loven i Finnmark, og vi har derfor bedt regjeringen utarbeide et særskilt informasjonsopplegg, sa Helland, Storberget og Marthinsen.

Innstillingen skal behandles i Odelstinget 24. mai. (©NTB)

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no