skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Mindre makt til Sametinget

Finnmarksloven gir Sametinget mindre makt enn ventet. De får ingen direkte innflytelse over kommunenes daglige bruk av utmarka.

Publisert 04.05.2005 07:35. Oppdatert 04.05.2005 14:48.
Av Rolf Jakobsen

Trond Helleland (H) vil gå tilbake på et viktig punkt om Sametingets makt.

Dette viser regjeringspartienes site utkast til den nye Finnmarksloven. Mens fylkesordføreren i Finnmark er fornøyd, er endringene minst et par steg i feil retning for sametingspresidenten.

Avgrenset til store inngrep

Det er bare tre uker siden Justiskomiteen hadde sitt aller siste møte med Sametinget og fylkestinget. Da lå det ennå an til at Sametinget suverent skulle få lage retningslinjer for all ny bruk av utmarka i Finnmark.

Opprørte kritikere mente retningslinjene ville berøre over 1.000 kommunale saker hvert år. I utkastet til den endelige Odelstingsproposisjonen om Finnmarksloven, blir Sametingets innflytelse avgrensa til store og varige inngrep i utmarka:

«Typiske eksempler vil kunne være tillatelse til gruvedrift eller vindmølleparker. Retningslinjene bør derimot ikke gjelde for endringer innenfor rammen av tradisjonell utmarksbruk,» skriver Justiskomiteens leder, Trond Helleland.

Hører på fylkestinget

Fylkesordføer Helga Pedersen er fornøyd:

– Positivt at stortings­komiteen har hørt på fylkes­tinget, mener Helga Pedersen.
- Jeg synes det er positivt at komiteen har tatt inn igjen en presisering om at de skal godkjenne retningslinjene (fra Sametinget). Det er i tråd med det fylkestinget har sagt, sier Pedersen.

For tre uker siden lå det an til at verken departement eller regjering skulle overprøve hvordan Sametinget utformet sine retningslinjer. Men nå har departementene igjen fått et ord med i laget. Nå sies det også hva departementet skal godkjenne - nemlig at Sametinget gjennom sine retningslinjer har ivaretatt samiske interesser på en god nok måte.

Kommunene står fritt

Samtidig sier proposisjonsforlaget at kommunene fortsatt skal få styre sin normale arelabruk etter plan- og bygningsloven. Sametinget kan uttale seg om kommunenes arealplaner, men uten at kommunene blir pålagt å følge eventuelle innsigelser.

«Komiteen finner grunn til å påpeke at en slik uttalelse fra Sametinget ikke vil ha noen formelle rettsvirkninger,» skriver komite-lederen.

Samene taper i innspurten

Endringene gjør at sametingspresident Sven Roald Nystø frykter at samene skal tape innspurten i kampen om Finnmarksloven. Han må konstatere at de har mistet de de vant i forrige runde.

– Jeg syntes regjeringspartiene hadde kommet Sametinget et par skritt i møte da de gikk vekk fra at departementet skulle godkjenne retningslinjene, sier Nystø til NRK.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no