skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Får likevel ingen erstatning

Gamvik-kvinnen som ble tilkjent rekorderstatning på 3,7 millioner etter at barnevernet sviktet henne, får likevel ikke en krone.

Publisert 15.04.2005 12:32. Oppdatert 15.04.2005 14:10.
Av Knut-Sverre Horn

I dommen fra lagmannsretten, som ble offentlig klokka 12 i dag, får kommunen ansvaret for at ingen grep inn og stanset mishandlingen og misbruket som kvinnen (39) ble utsatt for da hun var liten.

Likevel slipper kommunen å betale erstatningen på 3,7 millioner, fordi saken er foreldet.

Omfattende misbruk

Kvinnen hadde en oppvekst preget av morens alkoholmisbruk, og en stefar som misbrukte henne seksuelt fra hun var 10 til hun var 16. En nabo ble dømt for å ha voldtatt henne da hun var 12. En tidligere dom har lagt til grunn at også andre menn misbrukte henne. En sakkyndig psykolog slår fast at hun har fått varige og omfattende psykiske plager på alle områder.

Det sentrale punktet i dommen er at kommunen kjente til de uholdbare forholdene som kvinnen og søsknene hennes den gang levde under, og at kommunen forsømte seg grovt ved ikke å sette i gang tiltak.

Advokat Bergny Ofstad Karlsen

Strid om foreldelse

- Jeg synes det er forferdelig synd at det ender med ingen erstatning, når lagmannsretten kommer til at Gamvik kommune er ansvarlig på alle punkter, sier kvinnens advokat Bergny Ofstad Karlsen.

Hun mener dommen er rett på alle punkter, bortsett fra spørsmålet om foreldelse.

– Man tar utgangspunkt i at et krav foreldes tre år etter at man får kunnskap om skaden og om hvem som er ansvarlig for den. Vi mener at min klient ikke har hatt den nødvendige kunnskapen så lenge forut for at hun anla søksmål. Derfor er det lagmannsretten sier om foreldelse, ikke riktig, mener Karlsen.

I løpet av et par dager vil hun og klienten hennes ta stilling til om dommen skal ankes.

– Hele denne prosessen har vært en enorm påkjenning for henne. Det må også med i vurderingen om hun klarer påkjenningen ved å gå en runde til.

Litt glad, svært skuffet

– Hvordan reagerer kvinnen selv på dommen?

– Hun er glad for at kommunen blir pålagt ansvaret. Hun er hørt på at kommunen har forsømt seg. Men det er selvsagt en stor skuffelse at det hele raste på foreldelsesreglene.

En skammens dag

Bergny Ofstad Karlsen synes ikke Gamvik kommune har noen som helst grunn til å triumfere etter dommen:

- Det er viktig at Gamvik kommune tar dommen inn over seg, og innser at dette er en skammens dag for Gamvik. Det er ingen i Gamvik som kan gå med hevet hode, slik ordfører Roger Hansen ønsket. Tvert imot bør de alle være ganske duknakket.

Bakgrunn: Vil trolig anke million-erstatning (01.04.2004)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no