skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Vi har fått mer enn vi krevde

– Sametinget oppnår mer enn hva vi krevde i kampen om Finnmarksloven, sier en svært fornøyd sametingspresident.

Publisert 06.04.2005 16:15.
Av og

Sametinget er i ferd med å oppnå bedre løsninger i kampen om Finnmarksloven enn hva Sametinget opprinnelig krevde. Dette sier sametingspresident Sven-Roald Nystø. I dag ble det kjent at Sametinget kan få suveren rett til å utarbeide regelverk for bruken av utmarka i Finnmark. Samtidig er det opprør i Finnmark KrF mot partiets eget lovforslag.

Får vetorett

Høyre og Kristelig Folkepartiets fraksjon i Stortingets Justiskomite, har lagt fram et revidert forslag til ny Finnmarkslov. Loven vil avgjøre hvordan 95 prosent av landarealene i fylket - et område like stort som Danmark - skal forvaltes og av hvem.
Forslaget gir Sametinget rett til å utforme retningslinjer for bruken av utmarka i fylket. Dette regelverket må følges av alle, og kan heller ikke overprøves av regjeringen.
Opprinnelig krevde Sametinget vetorett mot inngrep, men dette er bedre, sier sametingspresident Sven-Roald Nystø.

– Dersom det er slik at retningslinjene sametinget skal lage er bindende, så er dette en mer framtidsløsning sett fra vårt ståsted, sier Nystø.

Full splid

Mens sametingspresidenten smiler fornøyd, er det opprør i Finnmark KrF mot partifellene på Stortinget. Fylkesleder Ommund Heggheim mener Sametinget får detaljstyre befolkningen i Finnmark.
– Det betyr at hvis kommunene skal opprette et boligfelt, søke om en hyttetomt så skal Sametingets retningslinjer ligge til grunn. All arealforvaltning vil bli styrt av Sametinget. Over tusen saker i året, sier Heggheim.

Bred politisk jobbing fra Sametingets side, gir nå gehør i Justiskomiteen. På den andre sida ble Heggheim i dag oppringt av KrFs politikere i Justiskomiteen da de fikk vite at han skulle delta i NRK Nordaførr.
– Jeg har senest i dag hatt sterke diskusjoner med fraksjonen vår, ting er ikke endelig på plass. I hvilken grad vi blir hørt vet jeg ikke, det får vi se når forslaget legges fram 9.mai. Men vi gir oss ikke. Dette vil vi kjempe mot helt til det endelige vedtaket foreligger, sier KrF-politikeren.




Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no