skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Krever samisk eiendomsrett

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Sametingspresidenten nekter å bøye seg for Stortinget. Krever full eiendomsrett til Finnmark.

Publisert 09.03.2005 07:04.
Av Eilif Aslaksen og Silja Arvola

Sametingspresidenten nekter å bøye seg for Stortinget når det gjelder Finnmarksloven.

- Hvis ikke samene får full eiendomsrett til Finnmark, kan ikke en ny lov vedtas, mener president Sven-Roald Nystø. Han mener at eiendomsretten og bruksretten må ettertrykkelig slås fast i loven, hvis ikke vil loven havarere.

Ekspropriasjon

Justistkomiteen er nå inne i sin sluttfase i arbeidet med å lage en ny lov om hvem som skal eie land i Finnmark. Så langt har komiteen gått inn for at fylkeskommunen og Sametinget skal eie naturressursene. Derimot er det ikke enighet i komiteen om det er samene som skal eie land og vann i Finnmark.

– Kommer ikke dette med, vil jeg ikke akseptere loven. Og hvis Stortinget vedtar loven uten Sametingets tillatelse, er det det samme som ekspropriasjon. Det vil si å frata samene rettigheter med tvang. Det er vel en situasjon som Norge ikke vil sette seg selv i, sier Nystø.

–Sivilulydighet

–Dette er sivil ulydighet fra samenes side, svarer lagtingspresidenten på Stortinget, Lodve Solholm. Han synes det er uklokt av sametingspresidenten å ikke akseptere en lov han ikke er fornøyd med.

– En organisasjon, eller et organ som sier nei dette vil vi ikke etterfølge og truer med sivilulydighet, så er ikke det nødvendigvis noe Stortinget må ta hensyn til.

Folkerettsekspert Geir Ulfstein ved Senter for menneskeretttigheter sier Norge må gi samene eiendomsretten i Finnmark. Han mener det vil vekke internasjonalt oppsikt dersom Norge ikke går inn for dette.

– Norge har jo gitt inntrykk av å være en freds og menneskerettsnasjon. Dersom vi ikke gjennomfører dette på nasjonalt plan, vil det bli vanskelig å få troverdighet utad, sier han.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no