skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Tre fra hver i styret

Sosialistisk Venstreparti har endelig bestemt seg for hva partiet mener om Finnmarksloven.

Publisert 04.03.2005 07:52.
Av Susanne Hætta

SV går inn for at fylkestinget og sametinget skal utpeke tre representanter hver til styret for det nye forvaltningsorganet Finnmarkseiendommen. Samtidig vil de utelate statens representant.

Men Olav Gunnar Ballo er krystallklar på at det må være en ankemulighet ved stemmelikhet i viktige saker:

- Under forutsetning av at man sikrer ankeadgang, så mindretallet ikke blir overkjørt, skal jeg være villig til å akseptere en 3-3-fordeling mellom sametinget og fylestinget. Men det kan ikke være en ankeadgang til sametinget, sir Ballo.

Bøyer seg

Ballo mener ankemuligheten også må gjelde de fylkestingsoppnevnte styremedlemmene. Han nekter på å ha skiftet mening i denne saken, men til NRK i april 2003, da lovforslaget kom, gjentok han flere ganger at sametinget burde være i mindretall i styret i Finnmarkseiendommen. Nå godtar han en 3-3-fordeling:

- Jeg har ikke skiftet mening, men skal vi få vedtatt denne loven, må vi akseptere kompromisser.

Det er mange punkter i loven som er viktige for SV: at Finnmarkseiendommen får erstatning ved statlig ekspropriasjon; at paragrafen om at loven kan endres eller oppheves når som helst, fjernes; at en kommisjon som skal identifisere bruks- og eiendomsrettigheter opprettes, samt at fiskerettigheter innfelles i loven.

Viktig avklaring

SVs Inga Marte Thorkildsen sitter i justiskomiteen:

- Jeg synes det er viktig å få vedtatt en lov nå, så vi får avklart blant annet at vi skal nedsette en kommisjon som skla identifisere områder (og hvem som har retten til dem, red.anm.), og at det er Finnmark som skal forvalte og eie sin grunn. Årsaken til at vi får en sånn lov, er at altså at vi har et urfolk i Finnmark, minner Thorkildsen om.

For SV har tradisjonelt vært en forkjemper for urfolks rettigheter, og derfor har det vakt oppsikt at partileder Kristin Halvorsen gang på gang har nektet å kommentere lovforslaget i de to årene det har ligget på bordet. Men nå er det bare et par måneder igjen til Stortinget skal vedta loven, og dermed begynner partiet å lette mer på sløret.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no