skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Full strid om fiskerettigheter

Det er full strid i Stortingets justiskomité om fjordfiskerne rettigheter. Regjeringspartiene Høyre og Kristelig folkeparti vil ikke ta med rettigheter til saltvannsfiske i Finnmarksloven.

Publisert 03.03.2005 14:48. Oppdatert 03.03.2005 14:49.
Av Eilif Aslaksen OG Thor Thrane

Tidligere fylkesvaraordfører og nå fjordfisker Arne Pedersen, synes loven ikke får noen betydning for fylket dersom rettighetene til fisket ikke sikres.
- Det har egentlig ingen mening å diskutere Finnmarksloven dersom man ikke diskuterer det som faktisk er det økonomiske og materielle fundamentet for bosettingen. Jeg kan ikke skjønne at det er mulig å utelate det, sier Pedersen.

Utelater fisken

I et internt og hemmeligstemplet notat fra justiskomitéen som NRK har fått tilgang til, framkommer det klart at regjeringspartiene ikke vil la loven omfatte saltvannsressurser.

- Dette spørsmålet bør etter Høyres og KrF sin mening diskuteres direkte og ikke bakes inn i en debatt om Finnmarkslovens virkeområde, heter det i notatet som er undertegnet av komitéleder Trond Helleland (H).

Lovfeste kvote

Arbeiderpartiets medlemmer i komitéen går derimot inn for man må lovfeste en rett til en minimumskvote for alle fartøyer under ti meter i Finnmark. Ap foreslår også at det opprettes et nytt statlig organ på fylkesnivå for å regulere redskapsbruk.
SV mener at folk langs kysten og fjordene har en sedvanemessig og urfolksbasert rett til å høste av fiskeriallmenningen.
Akkurat nå er det dermed flertall i justiskomitéen å utelate fiskerressursene fra Finnmarksloven.
Fjordfisker i Varanger og tidligere toppolitiker i fylket, Arne Pedersen er rystet:

- Det er en kjennsgjerning og faktum at fisken er en del av grunnlaget for bosettingen. Hvis man utelukker dette, kan man utelate hele greia.

- Diskriminerende

NRK har også fått tilgang til et internt notat som sametingspresident Sven-Roald Nystø skrev i forkant av den siste konsultasjonen mellom justiskomitéen, Sametinget og fylkeskommunen.

- Det vil være lite formålstjenlig og vil virke diskriminerende å ikke ha med bestemmelser om slike ressurser når lovens formål er å legge til rette for at den samiske kulturen i Finnmark skal overleve, skriver Nystø i notatet.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no