skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Ville sprenge fly over Varangerfjorden

Den afghansk asylsøkeren i Vardø som truet med å tenne på et fly i mars 2003, hadde planlagt angrepet og skrevet selvmordsbrev. Terroraksjonen skulle ramme USA og Norge.

Publisert 12.01.2005 14:44. Oppdatert 12.01.2005 15:20.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Knut-Sverre Horn

Mannen ble pågrepet av politiet i Vardø 31. mars 2003 og siktet for trusler, men saken ble langt på vei avdramatisert. Etter det NRK forstår, var politiet både redd for smitteeffekten og for å skape unødig frykt. Men opplysninger i dagens utgave av Aftenposten viser at trusselen var mer reell enn offentligheten fikk inntrykk av den gang.

To flasker bensin

Politiet hadde fått melding om at mannen ville ta sitt eget liv om bord i et fly, slik at andre liv også kunne gå tapt. To dager seinere omtalte NRK saken, og fortalte at politiet fant en reisebag med to flasker bensin hjemme hos afghaneren. Men den psykisk syke mannen var pågrepet uten dramatikk og innlagt på psykiatrisk sykehus, opplyste politiet den gang.

To flasker bensin skulle sørge for at et fly kom i brann og styrtet over Varangerfjorden.
(Foto: Geir Samuelsen)

Nye opplysninger fra sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Jørn Holme, viser at faren for et angrep var høyst reell. Afghaneren hadde lagt planer for angrepet og skrevet et avskjedsbrev til familien. I selvmordsbrevet politiet fant, forteller mannen hva han hadde tenkt å gjøre - og at det skulle gjøres «for kampen mot USA og Norge».

- Han ble av helsevesenet bedømt å være psykotisk. Derfor ble det aldri reist noen straffesak, sier Holme.

Han er sparsom med konkrete opplysinger om saken, men andre og sentralt plasserte kilder sier til NRK i dag at planen til afghaneren var å sette flyet i brann over åpent hav mellom Vardø og Kirkenes i den hensikt å styrte det.

Ingen sikkerhetstiltak

Mens angrepet på Kato Air-flyet ved Bodø sist høst satte fart i arbeidet med sikkerheten, var det helt andre toner etter hendelsen i Varanger. det bekrefter Avinor i dag.

– Jeg kan bekrefte at vi ble informert i ettertid om den saken, og ut fra politiets vurdering ble det ikke iverksatt noen økt trusselberedskap, sier Ove Narvesen, informasjonsdirektør i Avinor.

Jørn Holme

- Ikke informert

Overfor Aftenposten vil Holme ikke si noe mer konkret enn at hendelsen fant sted i Nord-Norge i 2003, men etter det NRK har grunn til å tro er det hendelsen med afghaneren i Vardø han referer til.

Politimester Ketil Haukaas i Øst-Finnmark har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag, og assisterende politimester Karstein Hansen vil ikke si noe om saken.

Landsdelspolitimester Truls Fyhn kan ikke huske at han ble informert om hendelsen i 2003, og mener heller ikke at han nødvendigvis burde blitt det. Men han forutsetter at han får beskjed dersom noe lignende skjer i dag - fordi alle sider ved trusselvurderingene har endret seg.

Sendt hjem

Afghaneren ble etter hendelsen sendt ut av landet under streng bevoktning. Utvisningen var begrunnet med at mannen hadde fått avslag på asylsøknad i et annet Schengen-land. Dermed hadde han ikke krav på å få sin asylsøknad behandlet.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM FLYSIKKERHET

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no