skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Nystø ber kongen om hjelp

Sametingspresident Sven Roald Nystø møter kong Harald i offisiell audiens torsdag for å uttrykke bekymring over skjebnen til Finnmarksloven.

Publisert 16.12.2004 11:47.

– Kongen har personlig engasjert seg i spørsmålet om forsoning mellom den norske stat og samene. Ved en rekke anledninger har jeg møtt kongen og informert han om samiske spørsmål. Men jeg har også hatt en stående invitasjon om offisiell audiens, og synes nå tiden er inne til å orientere kongen om hvordan saken om Finnmarksloven står mellom Sametinget, Stortinget og regjeringen, sier sametingspresident Sven Roald Nystø til NTB.

Finnmarksloven skal etter planen opp til behandling i Stortinget i løpet av vårsesjonen. Det er halvannet år siden justisminister Odd Einar Dørum la fram det omstridte lovforslaget som skal avklare hvem som eier og forvalter landområdene i Finnmark.

Frustrasjon

Nystø og Sametinget har flere ganger uttrykt sterk frykt for at internasjonal urfolksrett kan bli satt til side i en hestehandel om Finnmarksloven. Nystø legger ikke skjul på at det har bygd seg opp en betydelig samisk frustrasjon over den viktige prosessen.

– Vi opplever at regjeringen ikke oppfyller sine forpliktelser overfor samene i saksforberedelsen, men ser at Stortingets justiskomite prøver å bøte på det. Jeg vil informere kongen om hvor viktig denne saken er. Jeg vil også gi en orientering om ordningen med erstatning for tapt skolegang for samer. Det blir et konstruktivt innspill, sier Nystø til NTB.

Symbolsk

Professor i offentlig rett Eivind Smith sier til avisa Nordlys at sametingspresidentens audiens hos kongen blir et slag i luften, og en symbolsk markering.
– Sametingspresidenten går ikke rette veien hvis han ønsker å gripe inn i politikken. Det er statsministeren som ville være rette adressat i denne sammenhengen, sier Smith.

– Jeg har tatt kontakt med statsminister Kjell Magne Bondevik. Men han ser ingen grunn til å ha et møte om Finnmarksloven så lenge saken er til behandling i Stortinget, sier sametingspresidenten som uttrykker skuffelse over det formalistiske svaret fra Bondevik.

Forbauset

Kommunalminister Erna Solberg er forbauset over at sametingsledelsen føler at kommunikasjonen med norske myndigheter er dårlig.

–Jeg er litt overrasket over at sametingsledelsen skulle føle frustrasjon over at de ikke når fram til norske myndigheter eller til meg som statsråd for samiske spørsmål. Sametingspresidenten har i alle fall ikke tatt dette opp med meg, og jeg har hyppig kontakt, sier Solberg til Nordlys.

– Det er riktig at vi på et generelt grunnlag har et samarbeid med norske myndigheter som både er godt og formelt riktig. Noen ganger blir vi hørt, andre ganger ikke. Det Erna Solberg må ha klart for seg, er hvor viktig Finnmarksloven er for oss. Det er her vi ikke blir hørt, sier Nystø.

(NTB)

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no