skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Finnmark brenner

NRK i Finnmark har laget seks dokumentarprogrammer hvor vi går seksti år tilbake i tid og møter noen av innbyggerne som ble evakuert og fikk hjemstedene sine brent i Finnmark, høsten 1944.

Publisert 25.10.2004 15:14. Oppdatert 25.10.2004 15:18.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Jakob Arvola, Einar Korneliussen, Ingunn Vassvik, Kari Skeie, Trine Hamran




Finnmark brenner

I høst er det 60 år siden russere gikk over norskegrensa i Sør-Varanger og befridde de første metrene av Finnmark og Norge. Samtidig startet tyske soldater brenninga og raseringa av Finnmark. 28.oktober 1944 kom den direkte ordren fra Adolf Hitler om at Finnmark og Nord-Troms skulle tvangsevakueres og brennes. Dermed startet startet en av de største nordeuropeiske, militære og sivilie operasjoner under andre verdenskrig. Men, i det nazi-styrte Finnmark valgte man ikke uten videre å følge ordren fra øverste hold.
Hør hele historien på lenken oppe på siden til høyre, som heter "Finnmark brenner."

Føreren og hoffet

Mange valgte den andre sida under 2.verdenskrig, også i Finnmark. På det meste var det rundt 55 000 medlemmer i Nasjonal Samling, NS, i Norge midt under 2.verdenskrig. Willy Eliseussen i Berlevåg var 17 år da andre verdenskrig var slutt, da måtte han i avhør for å ha vært medlem i NSUF, Sajonal Samlings Ungdomsfylking. Han ble med fordi faren meldte seg inn i partiet, og handlet det aldri om politikk. Det var en gutteklubb.

På en hemmelig værstasjon på Svalbard satt to unge, tyske menn og sendte værobservasjoner til bruk for tyske fly, skip og u-båter i deres angrep mot allierte konvoier og stillinger. Vi møtte den 82 år gamle tyske krigsveteranen Heinz Schneider fra Dresden når han er tilbake på Svalbard etter seksti år.
Hør historien om de på andre siden på lenken oppe til høyre som heter "Føreren og hoffet."

På mors arm

Hvordan opplever barn krig, hva husker de seksti år etter å ha opplevd den? Vi møtte fire stykker som var barn under 2.verdenskrig. Svea i Kirkenes, Torstein i Gamvik og brødrene Nilsen på Sørøya var alle under ti år da de opplevde bombing, rømming og brenning.
Barnas historier hører du på lenken til høyre som heter "På mors arm."

Sang fra pall 19

21. oktober 1944, stod den såkalte styresmannen for Finnmark og Troms, Jonas Lie, i Bjørnevatn og tryglet folk om å la seg evakuere. Russerne hadde krysset norskegrensa og var på marsj mot Bjørnevatn og Kirkenes. Lie talte til folk i en tunnel i Bjørnevatn, der mellom 3500 og 4000 mennesker hadde søkt ly fra kamphandlingene. Ingen adlød ordre. Få dager seinere var deler av Finnmark befridd.
Hør på lydlenken "Sang fra pall 19" til høyre for å få hele historien.

Frigjøring og kaos

Deler av Øst-Finnmark var befridd av russiske styrker på senhøsten 1944. Flyktninger fra vestfylket ble hentet til steder som Båtsfjord, Vardø og Skallelv. Men, selv om den tyske okkupasjonsmakten hadde måttet gi tapt for de russiske soldatene, var det langt fra orden som hersket i Sør-Varanger.
Lydlenken til høyre som heter "Sang fra pall 19" forteller hele historien.

Bestialske henrettelser

For mange mennesker førte krigen til store lidelser og død, og landets nordligste fylke ble hardt rammet. En av de mest bestialske henrettelsene som tyskerne sto for i Norge i krigsårene, ble begått i nettopp Finnmark. Nærmere bestemt Berlevåg.
Hør historien fra Berlevåg oppe til høyre på lydlenken som heter "Bestialske henrettelser"

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no