skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Det uvirkelige tunneloppholdet

Det historiske bildet har blitt selve symbolet på frigjøringen av Norge: Russiske soldater som møter norsk befolkning i en tunnel i Bjørnevatn.

Publisert 02.11.2004 12:40.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Jakob Arvola

Det er oktober 1944. I de østligste delene av Sør-Varanger ser folk at situasjonen stadig tilspisser seg. Det er også her at norgeshistoriens mest berømte krigsdrama utspiller seg. Øverst oppe i Bjørnevatn har gruveselskapet Sydvaranger begynt å slippe folk inn i en tunell i gruveanlegget.

Rundt den 14. oktober begynner de store massene å trekke inn i tunnelen. Folk finner seg til rette med provisoriske tregulv, husdyr, vinterklær og det de trengte for et opphold de ikke ante lengden av. Utenfor, bare få kilometer unna, kjempet den tyske okkupasjonsmakta for livet mot en stadig raskere fremrykkende sovjethær.

Ti barnefødsler

FØDTE I TUNNELEN: Ebba Johansson (91) møtte høygravid i tunnelen og fødte mens russere og tyskere kjempet for livet ikke langt unna. Foto: Jakob Arvola, NRK
Utover oktoberdagene får livet preg av en slags hverdag. Ikke mindre enn ti barn blir født i tunnelen i oktober- og novemberdagene 1944. Ebba Johansson (91) snakker varmt om jordmor Nelly Lund, som med stø hånd hjalp henne og de ni andre fødende:

– Hun var et enestående menneske. Og samfunnet i tunnelen bar preg av hjelpsomhet og samarbeidsvilje, sier hun. Rundt dem raste krigshandlingene.

– Jeg glemmer aldri synet av brannene på nordsiden av Varangerfjorden, minnes hun. – Vi så tettstedene tvers over fjorden flamme opp i lys lue. Det var et uhyggelig syn.


Dramatisk innspurt

Det er 24. oktober. Klokka er i ferd med å passere midnatt. En håndfull russiske soldater kjemper seg framover mot Bjørnevatn-tunellen. Et stykke foran seg ser de gruveområdet, nattemørket blir flerret av granatild, de ser tunellåpningen rett forut i form av et stup.

Under bakken rett under beina deres sitter Nils Henry Johansen og hører hva som er i ferd med å skje:

– Vi hørte kampene på tunneltaket, jeg hadde krøpet inn i en sidetunnel slik at vi kunne høre hva som foregikk ute, sier Johansen.

Klokka 02:15 samme natt stod fire soldater fra Den Røde Armé i tunnelåpningen: – Dere er frie, heis det norske flagg! var den korte beskjeden.

Fram fra halvmørket kom flere av de som satt i det lovlig valgte norske kommunestyret i 1940. Russerne hadde samtale med dem via tolk. Nå skulle et lovlig regime stables på plass. Men de første norske styrkene kom ikke før andre uke i november. Russerne var heltene.

Det er ikke helt klart nøyaktig hvor mange mennesker som søkte tilflukt i tunnelen. Det må ha vært et sted mellom 3500 og 4000 mennesker, er de fleste kildene enige om.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no