skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 
Brannhøsten 1944:

Med tysk grundighet

En våken fotograf fanger bildet av tyske ildspåsettere i Vadsø høsten 1944. Finnmark brennes ned systematisk. Titusenvis av finnmarkinger er på flukt, frivillig eller under tvang.

Publisert 17.10.2004 15:00. Oppdatert 17.10.2004 15:19.
Av Jakob Arvola, foto: SCANPIX

I Vadsø har de tyske soldatene det travelt. Høye kommandorop lyder gjennom gatene mens offiserene organiserer påtenninga. Den Røde Armé nærmer seg med stormskritt. Innbyggere og okkupasjonsmakt har i årevis fått merke russiske bombetokt på kroppen. Nå setter den tyske hærledelsen og norske nazist-myndigheter i verk en av de mest kompliserte operasjonene under verdenskrigen: arbeidet med å jevne lokalsamfunnene med jorden.

Mirakuløst mildvær

Da tvangsevakueringsordren kom i slutten av oktober, hadde mange finnmarkinger allerede bestemt seg: de nektet å følge ordre. Skrekkhistoriene vandret mellom lokalsamfunnene. Ryktene om hva okkupantene drev med fikk tusenvis til å rømme til fjells. Det var et sjansespill man knapt kan fatte i dag, seksti år seinere. Ikke bare var konsekvensene av å bli tatt uklare og tvetydige, men alle visste hvor lunefullt været på denne tiden av året var. I tillegg var det ingen som kunne vite hvor lenge denne unntakstilstanden ville vare. Men værgudene i høstmånedene 1944 viste seg å stille seg på flyktningenes side, det isnende stormværet og sprengkulda lot vente på seg. Dette var utvilsomt med på å hindre en omfattende menneskelig katastrofe.

Reichskommissar Josef Terboven (i midten) gjør honnør til tyske soldater på Akershus. Terboven overtalte Hitler til å brenne Finnmark høsten 1944. Til venstre for ham: ministerpresident Vidkun Quisling.


Tvangsevakuert sørover

Den tyske militærledelsen ble i løpet av kort tid denne høsten tvunget til å gi Finnmark og Nord-Troms en ny rolle i krigens avslutningsfase. De fleste i toppledelsen skjønte tidlig hvor farlig den stadig økende russiske offensiven i nord var. Det var bakgrunnen for at ledelsen i Berlin med Adolf Hitler i spissen den 4. oktober bestemte seg for å trekke fronten bakover. Nå skulle Lyngen-området tjene som nytt frontavsnitt, og Tromsø skulle erstatte den funksjonen som Kirkenes hadde hatt: Ishavsbyen skulle bli ny base og administrasjon for den 20. gebirgs-armé. I en blanding av panikk og tvil avgjorde derfor Føreren, under sterkt påtrykk fra reichskommisar Josef Terboven, at Finnmark og Nord-Troms skulle tømmes for innbyggere. NRK kommer denne høsten til å fortelle historien om en av de mest kompliserte militæroperasjonene i nordeuropeisk historie. Vi skal møte innbyggere, frigjørere og de som havnet på den gale siden.

NRK P1 mandag - fredag kl 1603.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no