skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Full splittelse om land og vann

Fylkestinget i Finnmark klarer ikke å bli enige om hvordan styret i Finnmarkseiendommen skal settes sammen.

Publisert 16.06.2004 07:21. Oppdatert 16.06.2004 14:03.
Av Skjalg Jensen

Store utskiftinger etter valget i fjor høst har ført til at fylkestinget ikke mener noe som helst om dette stridstemaet.

– Finnmark blir ikke hørt, fordi vi ikke klarer å bli enige om et felles flertallsforslag, sier Runar Sjåstad. (Foto: Knut-Sverre Horn)
Men én ting er Fylkestinget enig om: Finnmarkingene skal stå først i jakt-køa hvis det blir knapt om ressursene. På dette punkte fikk Ap med seg flertallet. Dermed mener i allefall fylkestinget at ved knapphet til ressursene skal befolkningen i fylket først sikres tilgang. I den utstrekning ressursgrunnlaget gjør det mulig, kan styret gi folk utenfor Finnmark tilgang til jakt, fiske og bærplukking.

Blir ikke hørt

Men når det gjelder sammensetningen av styret for Finnmarkseiendommen, blir ikke finnmarkingene hørt, sier lederen for Aps fylkestingsgruppe Runar Sjåstad.

- Det er jo sånn at dette er opp til Stortinget og justiskomiteen. Sånn jeg ser det blir ikke Finnmark hørt, fordi vi ikke klarer å bli enige om et felles flertallsforslag, sier Sjåstad.

Ut med staten

SV og Knut Mortensen satt alt inn på at Ap skulle tape avstemninga om styret for Finnmarkseiendommen - det nye organet som skal forvalte ressursene i fylket. Og selv om Aps er SVs nærmeste samarbeidspartner, så mener SV at Fylkestinget og Sametinget må ha lik styrerepresentasjon i Finnmarkseiendommen.

– Vi vil ha ut statens representant i styret. Vi vil ikke ha en overkickador; vi må klare å styre oss sjøl i Finnmark. Defor foreslår vi en 3-3-fordeling,eventuelt en 4-4-fordeling, slik at det blir likt antll fra fylkestinget og Sametinget i styret for Finnmarkseiendommen, sier Knut Mortensen.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no