skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Går til rettssak for å få rett til land

Et reinbeitedistrikt i Alta går nå til rettssak mot staten og krever landrettigheter for sitt område.
Det bekrefter advokat Geir Haugen som representerer reinbeitedistriktet. Etter det NRK har grunn til å tro, vil Haugen kreve at Staten overdrar rettighetene for et industriområde på Stjernøya til reineierne.

Publisert 17.03.2004 07:30. Oppdatert 17.03.2004 12:03.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Skjalg Jensen og Jakob Arvola

- Kravet fra reinbeitedistriktet er eiendomsretten over området, subsidiært bruksrett og alle inntekter staten har i dette området idag. Dette er den mest prinsipielle saken som noen gang er reist for en rett i Finnmark sier, advokat Geir Haugen.

Haugen er utover en pressemelding svært tilbakeholden med å gi flere opplysninger. Men en annen kilde sier til NRK at søksmålet etter alt å dømme gjelder området på Stjernøya, der firmaet North Cape Minerals AS utvinner nefelinsyenitt. Statsskog, som eier grunnen, tar kompensasjon etter egne satser for massen som vinnes ut, og området har i mange år vært et konfliktområde for den lokale reindrifta og staten.

Det er reinbeitedistrikt D25 som har dyr i området, men det lyktes ikke NRK å få kontakt med områdestyrer Per Mikkelsen Buljo i går. Etter det NRK har grunn til å tro, kan et slikt søksmål bli brukt til som en prøvestein på forvaltnings- og bruksrett på andre og større områder av Finnmark. Søksmålet representerer uansett en brannfakkel i debatten om retten til land og vann i Finnmark, for det kan komme høyst ubeleilig for Stortinget at det nå kommer opp en rettssak som griper direkte inn i Finnmarkslovens forsøk på å regulere retten til land og vann i Finnmark.

Sametingspresidenten er overrasket

Sametingspresident Sven Roald Nystø sier at han er overrasket over at dette søksmålet kommer fra et reinbeitedistrikt. Han tror det er for tidlig å si noe om dette kan forsinke sluttbehandlingen av Finnmarksloven.

- Ikke taktisk lurt

Gunn Karin Gjul (bildet), som er første nestleder i justiskomiteen på Stortinget, har liten sans for at dette kommer opp nå. - Dette virker ikke spesielt taktisk lurt, det beste hadde vært å avvente behandlinga i Stortinget. De som tror at dette påvirker måten Stortinget vil behandle Finnmarksloven på, har misforstått, sier Gjuul. - I Stortinget er det veldig viktig at vi kan finne løsninger som kan dempe konflikter og at vi samtidig kan overholde folkeretten.


Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no