skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Samisk krigs-retorikk

Debatten som enkelte samiske politikere i dag fører, ligner den militante retorikken som av og til fører til krig.

Publisert 26.01.2004 07:50.
Av Skjalg Jensen

Daniel Heradstveit mener mange samiske aktvister bruker en militant retorikk, men understreker at synspunktene deres må tas alvorlig.
Det sier professor og forsker ved Norsk utenrikspolitiske institutt, Daniel Heradstveit.

– Dette betyr ikke at det kommer til å bli krig mellom samer og nordmenn. Men ordbruken viser jo at det er opplagete fellestrekk med det en ser i andre alvorlige etniske konflikter. Når en bruker slike begrep som kolonistat og okkupasjonsmakt, og går inn for selvbestemmelse, da er vi inne i det ideologiske grunnlaget som har ført til mange kriger, sier Heradstveit.

«Kolonimakt»

Bakgrunnen for denne uttalelsen til Heradstveit er en debatt som nå pågår på Norske Samers Riksforbund sine internettsider. Flere av debattinnleggene går langt i å hevde at samene må få selvbestemmelse over samiske områder.

Den som går lengst er et av varamedlemene til NSRs landstyre, Tomas E. Nygård. Han karaktriserer Norge som en kolonimakt i Finnmark. Og han mener staten Norge kan defineres som en fremmed og okkuperende makt. Nygård selv nekter å kommentere sine egene utsang over for NRK.

«Kolonimakt»

Professor Daniel Heradstveit har internasjonal konfliktløsning som sitt spesialfelt, og kjenner til de fleste etniske konfliktene rundt om i verden. Han tolker utsagnene som en strategi i forhold til samenes motstand mot forslaget til Finnmarksloven, om hvem som har retten til land og vann. Og når en også begynner å kreve andeler av olje- og fiskeressursene, så blir dette svært militant, sier Heradstveit.

– De fører en retorikk som til forveksling ligner den militante retorikken som av og til fører til krig. Det som er viktig, er å komme i en god forhandlingssituasjon overfor samene, som sikkert har mange anklagemål overfor den norske staten. En må ta disse ytringene på alvor og ikke avskrive dem som bare tull, sier Daniel Heradstveit.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no