skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

FN refser Finnmarksloven

FNs rasediskrimineringskomite refser Norge etter forslaget til Finnmarksloven. Komiteen ber Norge forhandle med samene om land og vannrettigheter.

Publisert 28.08.2003 08:23.
Av Jan Rune Måsø

FNs rasediskrimineringskomite gir nå Norge skraper i lakken. For bråket om Finnmarksloven har nå vekt oppsikt også blandt FN eksperter som er bekymret. Nå ber rasediskrimineringkomiteen regjeringen finne en løsning om land og vann spørsmålet sammen med landets urbefolkning.

Må forhandle

Det er FNs rasediskrimineringskomite som nå reagerer på rabalderet rundt regjeringens forslag til Finnmarkslov. I en rapport gir komiteen utrykk for sterk bekymring over at lovforslaget gir samene alt for liten råderett til landområder og ressurser i samiske områder.

Lovforslaget ble lagt fram i vår og sametinget og regjeringen har vært sterkt uenige om loven. Ole Henrik Magga er leder i FNs permanente forum for urfolk, og har selv kritisert lovforslaget sterkt. Magga mener Norge nå får kraftige skraper i lakken av rasediskrimineringskomiteen som ber regjeringen finne en løsning sammens med samene.

–Ingen kommentar

Forarbeidet til lovforslaget går over 20 år tilbake i tid. Men regjeringen har ikke tatt hensyn til det såkalte samerettsutvalget som utredet rettighetsforholdet til Finnmark der både samer og nordmenn bor. Forarbeidet ble vraket og dagens regjering stilte med et helt nytt forslag med delt styring mellom Finnmark fylkeskommune og sametinget. Karstein Klepsvik som er utenriksdepartementets pressetalsmann ville i går kveld ikke svare på kritikken fra rasediskrimineringskomiteen

Leder for FNs permanente forum for urfolk, Ole Henrik Magga, er derimot tindrende klar i at regjeringen må til forhandlingsbordet ned Sametinget etter kritikken.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no