skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Finnmark blir en koloni

Den nye Finnmarksloven vil stadfeste Finnmark som koloni og råvareleverandør. Det mener Senterpartiets samiske samrådgruppe.

Publisert 20.05.2003 09:27.
Av Jan Einar Straumsnes

De avviser regjeringens forslag til Finnmarkslov og beklager sterkt at samerettsutvalgets innstilling ikke er blitt lagt til grunn.

Fulle rettigheter til alle

Leder i partiets samepolitiske råd, Svein Pedersen, sier at loven gir fulle rettigheter til alle innbyggere, ikke bare i landet, men i hele EØS-området også.

Pedersen sier at dette ikke bare gjelder samer, men også resten av befolkningen i Finnmark. Han sier at regjeringen har satt fokus på allmene hensyn, mens de har sett bort fra samerettsutvalgets innstilling, som har et mer urfolkperspektiv.

Multeplukking

Han bruker som eksempel multebærplukking som fort blir en allmen rett, med den nye loven. I tillegg viser han til fiskerinæringen og den gradvise slaktingen av kystsamfunn, som har vært. Noe Pedersen mener bare vil fortsette hvis man ikke får de maritime ressursene med i loven.

Pedersen er redd man fort vil se at flere og flere organisasjoner og enkeltpersoner bosatt utenfor fylket vil kunne forpakte områder og ressurser, som er viktige for lokalbefolkningen.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no