skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Hvem er ekstremist, Erna?

Erna Solberg omtalte samepolitiske krav som «ekstreme». Nå krever sametingsrepresentant Janos Trosten at statsråden redegjør for hvem som er ekstremister.

Publisert 16.04.2003 10:53. Oppdatert 16.04.2003 12:28.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Knut-Sverre Horn

Trosten har tatt opp saken i et åpent brev til kommunalministeren, som var i Finnmark da forslaget til Finnmarksloven ble presentert.

Da sa Solberg dette – ordrett sitert fra NRKs opptak:

Janos Trosten – en ekstremist?
«At man ikke er fornøyd, har jeg forståelse for, for jeg synes at noen av de standpunktene som særlig enkelte samepolitikere har hatt har vært ekstreme i forhold til hva som er gjennomførbart.»

Trosten føler seg støtt av utsagnet: – Det er en fredelig kamp vi driver for å vinne tilbake våre tapte områder. Det må majoritetspolitikerne akseptere, uten å stemple oss som ekstremister.

Ikke den første

Men hvis det var Janos Trosten kommunalministeren siktet til, er hun i så fall ikke den første som kaller ham ekstremist.

Etter at Trosten i september krevde at Sametinget skulle bestemme over alle ressurser i Finnmark, og dessuten drive egen utenrikspolitikk, skrev kommentator Oddvar Nygård følgende i avisa Nordlys:

«... Trosten snakker altså om en samisk statsdannelse basert på etnisitet. En type ekstremt nasjonalistisk standpunkt som ellers i Europa regnes for å tilhøre ekstreme høyregrupperinger.»

Krever begrunnelse

I sitt åpne brev skriver Janos Trosten at statsråden ikke begrunnet nærmere hvorfor folkevalgte i sametinget er ekstremister. Han ber kommunalministeren begrunne nærmere hvilke saker og krav som samene har forfektet som fortjener betegnelsen ekstremistisk.

Erna Solberg omtalte samiske krav som ekstreme.
Men til NRK sier han at statsråden neppe kommer til å kommentere saken.

Påskeferie

NRK har ikke lykkes i å få en kommentar fra statsråden. Informasjonsavdelingen i Kommunaldepartementet sier at det bare er i helt spesielle tilfeller Erna Solberg skal avbrytes i påskeferien – og fastslår samtidig at dette er ikke et spesielt tilfelle.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no