skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Finnmarksloven opp i FN

Finnmarksloven er tatt opp i FNs menneskerettighetskommisjon. Nordisk Sameråd krever at Norge trekker tilbake lovforslaget - mens norske myndigheter nekter å svare på kritikken.

Publisert 15.04.2003 15:13. Oppdatert 15.04.2003 15:20.
Av Jan Rune Måsø

Regjeringens forslag til ny Finnmarkslov får nå også det internasjonale samfunnets øyne rettet mot seg. Nordisk sameråd har nå rettet kritikk i FNs menneskerettighetskommisjon mot regjerings forslag til Finnmarkslov. Samerådet krever at lovforslaget blir trukket tilbake, sier leder Geir Tommy Pedersen.

Det er et høyt spill og harde ord som nå blir satt fram i det internationale samfunnet. Eksperter på urfolksrett og diplomater fra andre land blir nå en etter en gjort oppmerksom på den største konflikten mellom en norsk regjering og samene siden Alta-utbyggingen på 80-tallet.

Nordisk Sameråd er en organisasjon som representerer samer i Norge, Finland, Sverige og Russland. Og de har observatørstatus i FNs menneskerettighetskommisjon der medlemsland i FN er representert.

Kritikken som forrige fredag ble lagt fram i Geneve ble møtt med stillhet fra det norske Utenriksdepartementet. Også Justisdepartementet som står ansvarlig for lovforslaget nekter i dag å kommentere kritikken.

Samerådet mener at Finnmarksloven slik den er presentert kun gir medbestemmelse for samene. Folkeretten sier at urfolk også skal ha eiendomsrett. Dette er fullstendig ignorert i forslaget. Ann Gøril Johansen, som er stipendiat ved juridisk fakultet ved Universitetet i Tromsø, mener at dette nå får konsekvenser for Norges posisjon i urfolksrett internasjonalt.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no