skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

KrF fornøyd med Finnmarkslov

Regjeringens forslag til Finnmarkslov har avklart rettighetsstriden til land og vann i Finnmark på en god og tilfredsstillende måte, uttaler leder i Finnmark KrF, Ommund Heggheim.

Publisert 07.04.2003 09:01. Oppdatert 07.04.2003 13:48.
Han mener at lovforslaget retter opp gammel urett ved å gi samiske interesser likeverdig styringsrett, samtidig som resten av fylkets befolkning ikke fremstår som tapere i striden om retten til land og vann.

Grunnprinsipper


Finnmark KrF har i en årrekke hevdet at fremtidig styringsmodell må bygge på prinsippet om "Finnmark som felleseie".

-I dette ligger at vi i våre programmer, i våre innspill til Regjeringen, har vi gått inn for at staten fortsatt skal stå som reell eier av statens umatrikulerte grunn i Finnmark, samt at det må være en forvaltningsenhet over all statens grunn i fylket, sier Heggheim

På denne bakgrunn er vi fornøyd med Regjeringens forslag til Finnmarkslov. Den følger opp prinsippet om at Finnmark sine arealer og ressurser skal være et felleseie mellom de ulike interesser som dominerer fylket. Den følger opp at Finnmark ikke skal stykkes opp av et lappeteppe med lokale forvaltningsenheter som bygger på modeller av kommune- eller bygdebruksforvaltning, sier Heggheim.

Statens rolle


- Vi hadde nok helst sett en 3+3+1 modell, der Staten var en reell part i styret og kunne avgjøre en sak raskere enn om den går den lange og ofte tidkrevende veien til departementet. Vi aksepterer imidlertid Regjeringens argumentasjon at ut fra internasjonale avtaler om urfolks rettigheter, var det nødvendig med en likeverdig styringsmodell. For KrF er det svært viktig at vi får en lov som er slitesterk og som ikke vil avle strid og en rekke nasjonale og internasjonale rettssaker. Det er derfor svært viktig at lovforslaget er i samsvar med de forpliktelser vi har inngått internasjonalt, heter det i en pressemelding.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no