skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Loven om land og vann er ferdig

Den nye Finnmarksloven er klar: Det skjer ingen endringer i folks anledning til å bruke utmarka og de fornybare ressursene. Fylkestinget og Sametinget får tre representanter hver i det nye forvaltningsorganet.

Publisert 25.03.2003 11:06. Oppdatert 25.03.2003 11:17.
Av Eilif Aslaksen og Thor Thrane, NRK-Sámi Radio

Seks år etter at Samerettsutvalgets innstilling ble offentliggjort, er regjeringa endelig klar med loven som endrer forvaltningen av land og vann i Finnmark.

Alle skal få jakte i Finnmark som før, mener regjeringa.
Regjeringa legger trolig loven fram i statsråd fredag 11. april. I forhold til dagens statlige forvaltning, blir det ingen store endringer for folk flest. Og selv om det nye organet «Finnmarkseiendommen» skal eie land og vann, er det likevel staten som har det siste ordet.

Det meste som før

Men for folk flest blir det få endringer. Det skjer ingen endringer i folks anledning til å bruke utmarka og de fornybare ressursene. Stort sett vil dagens ordninger innen jakt, fiske, fangst og bærplukking fortsatt gjelde. Alle norske statsborgere får de samme rettighetene som de har i dag.

I den nye Finnmarksloven er det ikke laget nye regler for laksefiske i de store vassdragene som Tana, Alta og Neiden.

Fylkestinget og Sametinget

Regjeringa vil ha en felles forvaltning mellom Sametinget og Finnmark fylkesting. Begge organene skal ha tre styremedlemmer hver i det nye forvaltningsorganet som regjeringa kaller «Finnmarkseiendommen».

I tillegg skal staten være representert i styret, men dette medlemmet får ikke stemmerett. Dessuten pålegger regjeringa at minst et av styremedlemmene som Sametinget velger, skal være representert fra reindriftsnæringa.

Siste utkast

NRK-Sámi Radio kjenner til at regjeringa i løpet av denne uka skal behandle det siste utkastet av Finnmarksloven. Sentralt plasserte kilder i regjeringssystemet opplyser at saken fremmes i statsråd fredag 11. april. På grunn av påskeferien vil Stortinget formelt ikke motta odelstingsproposisjonen før 28. april.

Det nye organet som altså har fått navnet Finnmarkseiendommen, overtar grunnen i fylket som Statskog SF eier. Eiendomsretten overføres fra staten og til Sametinget og fylkestinget i felleskap. Likevel fremmer regjeringa forslag om at staten, fylkeskommunen og kommunene i fylket fortsatt skal kunne overta områder ved ekspropriasjon uten at organet Finnmarkseiendommen har krav på erstatning.

Egne retningslinjer skal sikre hensynet til reindrifta.

Urfolk

Regjeringa har vurdert svært nøye hvordan de internasjonale folkerettsforpliktelsene skal ivaretas på best mulig måte. Her har man kommet fram til at Sametinget får anledning til å lage retningslinjer for saksbehandlingen. Disse retningslinjene forplikter andre myndigheter til å vurdere virkningen for samisk kultur, reindrift, annen næringsutøvelse og samfunnsliv dersom nye vedtak innebærer en endret bruk av utmarka i fylket. Men retningslinjene må godkjennes av et statlig departement.

Ikke valgkamptema

Når Finnmarksloven kommer til Stortinget i slutten av april, vil den sannsynligvis både gå til justiskomiteen og kommunalkomiteen. Etter det NRK-Sámi Radio erfarer har en del regjeringsmedlemmer og folk i embetsverket vært opptatt av å få en endelig avgjørelse i løpet av våren. Årsaken er at man ikke ønsker at retten til land og vann i Finnmark igjen blir en ny valgkampsak til høsten.

Men som NRK-Finnmark meldte mandag, kan det bli et formidabelt tidspress med å få sluttbehandlet Finnmarksloven før sommerferien.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no