eller forlorne egg på mange måtar - nettsida til radioprogrammet "Mat med Mindor" har mykje å by på, velkommen inn!
I programmet "MMM" 7. april 2005 fikk Mindor Klauset spørsmål fra en lytter om crème brûlée, og improviserte straks et lite foredrag om denne delikatessen. Her er hans egen oppskrift:
Mindors crème brûlée
8 – 10 porsjoner
5 dl H-melk
5 dl fløte
1 vaniljestang
8 eggeplommer
175 g sukker
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Eggeplommene, sukkeret og hele vaniljestangen med frø røres sammen til sukkeret er oppløst. Ikke pisk inn luft i blandingen.
Melk og fløte røres i. Dersom du ønsker en fyldigere CB, kan noe av melken byttes ut med fløte.
Settes gjerne i kjøleskapet over natten for at vaniljesmaken skal trekke godt ut (ikke nødvendig).
Helles i crème brûlée-former, små suppetallerkener som tåler litt varme eller vide kaffekopper
Settes i ovn i 90-110 grader til smeten er blitt fast, ca. 40 minutter etter hvor dyp skålen er.
Avkjøles.
Strø over et tynt lag med sukker, gjerne brunsukker, og karamelliser med en gassbrenner/skibrenner. Server mens toppen ennå er varm!
(Grillen i stekeovnen kan også brukes, men må da stå på fullt for at sukkeret skal bli karamellisert før cremen er gjennomkokt en gang til.)
Forlorne egg
Ellers snakket vi en god del om forlorne egg eller posjerte egg, dvs. egg som er kokt uten skall. Hør på programmet og få med deg Mindors gode råd, og hør Diane Johansson fra Aure fortelle om hvordan hun posjerer egg i mikrobølgeovn!
Diane knekker egget i en ildfast plastkopp som hun smør litegrann på forhånd. Så lar hun det stå 40-44 sekunder i mikrobølgeovnen, da blir egget bløtkokt og delikat hvis hun er kjapp nok!
Diane spiser gjerne posjerte egg til lunsj og
sufflé
til middag. Sufflé er også en rett Mindor gir gode råd om denne gangen. Klikk på lydlenka ovenfor og hør programmet. Nedenfor finner du også nettlenker til tidligere matprogrammer med oppskrifter og lydopptak.