skilleRadio på nettskilleLes om oss!skilleTopp promo Sportskille_slutt
Toppbanner Møre og Romsdal program 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Møre og Romsdal > Program NRK Møre og Romsdal Sist oppdatert 15:47
NRK Møre og Romsdal
6025 ÅLESUND
Tlf 70 11 52 00
Distriktsredaktør:
Vevredaktør:

 

Fiskemat med og utan mjølk

"Mat med Mindor" i formiddagssendinga 4. februar handla om fiskemat - med og utan mjølk. På denne sida kan du høyre heile programmet og lese mange av oppskriftene!



Av Odd Sørås. Publisert 09.02.2004 13:26.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:







Mange tåler ikkje mjølk...

men det kan bli gode fiskekaker og annan fiskemat likevel. Ein lyttar har skrive til oss og bedd om oppskrifter på fiskemat utan mjølk og sausar utan mjølk som smakar godt til fisk og fiskemat. I radioprogrammet onsdag 4. februar kom det mange gode tips som du kan høyre når du klikkar på lenkja til programmet ovanfor.

Hovudkonklusjonen er: Det beste resultatet får du når du erstattar mjølka med fiskekraft. Men det må vere førsteklasses fiskekraft, ikkje vatn som du har kokt fisk i! Else Karin Leren frå Kristiansund fortel at ho har brukt både soyamjølk og rismjølk, men aller best er kraft som er kokt på hovud og bein av torsk og lyr. Blir fiskekrafta tjukk når ho er kald, kan du piske ho opp litt. Ho brukar "food processor" og mel ikkje fisken først.

Dei som ikkje tåler forskjellige vanlege ingrediensar kan finne hjelp på heimesida til Sør-Trøndelag fylkeslag av Norges astma- og allergiforbund:

Astma- og allergiforbundet

Det finst fiskematprodusentar som lagar fiskekaker osv. utan mjølk - spør i daglegvarebutikken!


Mors gamle, gode fiskematoppskrifter

Aase Hildur Austheim frå Frei har sendt oss desse gamle, gode oppskriftene som ho har etter mor si. Få tak i fisk og set i gang!


Fiskekaker

1 kg renskåret fisk (sei, hyse)
Nysteikte fiskekaker - finst det betre mat?

4-5 ts salt
1/2 ts muskat
1 liten løk
5-6 ss smeltet smør
4 ss potetmel
ca. 3/4 l melk
2 egg

Malt fisk og salt mikses fast og seigt før de andre ingrediensene tilsettes.



Seikarbonader

1 kg renskåret fisk
3-4 ts salt
1/2 ts pepper
1 liten løk
200 g bacon
300 g rå potet
2 dl melk
2 egg

Mal fisk, løk, bacon og potet. Arbeid alt godt sammen. Bruk ikke for sterk varme under stekingen. Disse kakene vil ha lengre stek enn vanlige fiskekaker fordi det er potet i dem. Serveres med brunet smør, kokte poteter og ertestuing.


Sildball

1 1/2 kg rå, renset potet
200 g kokt, kald potet
200 g renset spekesild
200 g bacon
1 middels stor løk
1/2 ts pepper (kanskje 3/4 ts)
250 g hvetemel
250 g byggmel

Bland det hele sammmen etter maling og lag baller som kokes i vann 50-60 min. Melet må en gjerne variere litt etter potetsorten. Av nypoteter vil det gjerne bli "fotball".

I stedet for fleskebiter inni balllen har jeg valgt å male litt bacon i farsen. Serveres med kokte poteter, kokt kålrot og stekt bacon.


Blandaball

1/2 kg renskåret fisk (sei, lyr eller hyse)
Hyse er fin til blandaball!

1 lita skje salt
1/2 middels stor løk
1/3 ts pepper
1/4 ts ingefær

Dette males og mikses fast og seigt. Tilsett så:

6 middels store malte poteter
100 g bacon
3-4 fulle spiseskjeer byggmel

Her har vi også valgt bacon i farsen i stedet for fleskebiter i ballen. Kokes ca. 30 min. Serveres med kokte poteter, kokt kålrot og stekt bacon.




Send oss gjerne en e-post med oppskrifter, tips eller spørsmål:

Skriv til "Mat med Mindor"



LENKER
Bakgrunn: Matmannen Mindor (01.09.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MAT

 
10 SISTE NYHEITER FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
5 SISTE SPORT FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no