Radioprogramma ovanfor inneheld mange gode tips og oppskrifter på hjort i ymse former. Her gir radiokokk og kjøkkensjef Mindor Klauset oss nokre andre oppskrifter:
Basisoppskrift på gravet hjort
1 kg hjort, (flatbiff, ytrefilet etc)
40 g sukker
40 g salt
nykvernet hvit pepper
cognac
· krydderet strøes på kjøttet
· legges i en pose med brennevinet
· legges i kjøleskap 3-5 dager avhengig av tykkelsen
· kjøttet snus et par ganger pr døgn
Hjortekjøtt kan graves med forskjellige krydder og smaker, f.eks:
· knuste enebær
· timian/laurbær
· tyttebær
· bytte ut cognac med akevitt, gin eller faun
· dermarasukker istedenfor vanlig sukker for en litt ”råere” smak
· bruk fantasien og prøv deg frem med en liten del av kjøttet
Denne oppskriften kan også brukes på annet vilt som rein og rype.
Bresert hjorteskank
Til 4 personer:
-1200 g hjorteskank
-100 g gulrot
-100 g løk
-75 g sellerirot
-50 g purreløk
-2 ss tomatpure
-1 liter viltkraft
-enebær, timian og lite laurbærblad
Hjorteskankene sages i skiver og brunes med smør.
Fres gulrot, sellerirot, løk og purreløk og tomatpure.
Legg hjorteskankene på grønnsakene og hell kokende kraft over.
Legg i krydder, kok opp og skum av.
Sett på lokk på kjelen og sett den i ovnen på ca 170 grader.
Breser til kjøttet er mørt (1 – 2 timer).
Sil breserings kraften og kok den eventuelt inn til kraftigere smak.
Jevnes med litt maizenna og ha i en liten klatt smør.
Serveres med potetstappe og gulrøtter.
Bresert hjort
4 personer:
· 800 gram hjort, lår eller bogstek
· 8 dl viltkraft
· 100 g gulrot
· 100 g løk
· ½ ts timian
· 1 laurbærblad
· hel pepper
-----
· skjær steken fri for sener og bind den opp med hyssing
· brun kjøttet på alle sider
· fres løk, gulrøtter og krydder i smør og hell på kraft, kok opp.
· legg kjøttet i kraften, det skal være ¾ dekt av væsken.
· sett på lokk og plasser i gryten i stekeovn i 180 grader.
· breser kjøttet til det er mørt. Varierer fra 45 minutt til 11/2 time, avhengig av kjøttets kvalitet.
· la kjøttet hvile i 15 minutter. Imens siles breseringskraften og kokes inn til kraftigere smak. Jevnes med utrørt maizena. Smak til med salt og pepper.
Dersom ønskelig kan kjøttet spekkes før det breseres for å gjøre det saftigere og smakfullere:
· Skjær spekk i ¾ cm tynne strimler og frys. Stikk hull i kjøttet med en lang tynn kniv og stikk inn spekket. 6 – 10 stimler avhengig av størrelsen og hvor magert kjøttet er.
Tilbehør:
Gode smørkokte rotgrønnsaker som gulrot, persillerot, selleri eller kålrot, stekt sopp
og ovnsbakte potetbåter
Karin Bjerke ringde oss under matprogrammet 1. oktober og gav oss denne enkle, men fine oppskrifta:
Karin Bjerkes hjorteskavgryte
· Tynne skiver (skav) av hjort stekes i stekepanne på høy varme.
· Sjampinjong , gulrot, persillerot, kålrot og paprika kuttes og stekes med.
· Hell over fløte, litt rømme, noen enebær og litt reven pepperrot.
· Kok til kjøttet er mørt. Server.
Hjortestatistikk
Møre og Romsdal er det nest største hjortefylket i landet. I Sogn og Fjordane blei det i fjor (2002) felt 8374 dyr, i Møre og Romsdal 6894 og i Hordaland 4982. Den største hjortekommunen i landet er Kvinnherad i Hordaland med 792 felte dyr i fjor. Nest størst er Ørsta med 655 dyr og på tredjeplass Flora i Sunnfjord med 620 dyr. Deretter kjem Hitra, Gloppen og Stryn.
Forutan Ørsta er dei største hjortekommunane i vårt fylke Aure, Volda, Vanylven, Rauma, Tingvoll, Stranda, Haram.
Vil du vite meir om korleis det står til med hjorteviltet i Møre og Romsdal, finn du mykje interessant her:
Hjortevilt i Møre og Romsdal
Kontakt oss
Har du tips, spørsmål eller oppskrifter til nettsida eller radioprogrammet Mat med Mindor, kan du lettast bruke e-post. Klikk her:
Skriv til MMM
Du kan også bruke den automatiske telefonsvararen vår:
811 50 520.