Haustmakrellen er full av feitt, og feittet gjer at han smakar ekstra godt. Men dette er også sunt feitt, med store mengder av dei omega 3-feittsyrene som er så viktige for helsa vår. Dessutan er makrellen vitaminrik, særleg er han ei god kjelde til vitamin D og B 12. Les om omega 3 her:
www.helsenytt.no
|
Foto: Eksportutvalget for fisk |
Klikk på lydlenkja "Makrell med Mindor" ovanfor og høyr begeistra innringarar fortelje om korleis dei lagar til makrellen. Visste du for eksempel kor godt spekemakrell er? Og makrellkaker eller makrellburger? Denne enkle oppskrifta har vi fått av ein mann som har laga allslags fiskerettar heime på kjøkkenet i heile sitt liv:
Burger av makrell
- 2 makreller
- 1/2 løk
- 2 ss chilisaus
- 1 ts salt
Fileter makrellene.
Mal dem en gang sammen med løk. Tilsett chili og salt. Lag 4 evt. 5 store burgere, stek dem i fett på panne.
Burgerne kan legges på lettristede loffskiver eller i burgerbrød. Kan også serveres med salat.
*****
Her er forresten ei enkel og aldeles delikat oppskrift frå radioprogrammet MMM 3/9:
Oddlaug Gjelstens makrelloppskrift
- Snu makrellfiletane i mjøl
- Så saltar og peprar du
- Når makrellen er steikt i panna, blandar du vatn, litt mjølk og ei god skei rømme og slår over
- Så tilset du eit par ss soyasaus (Kikkoman)
- Rasp ei gulrot nedimellom
- La det trekke ei lita stund
Sjølv ungar som ikkje vil ha grønsaker, likar dette, seier Oddlaug Gjelsten.
Mindor har også nokre makrelloppskrifter:
Makrell på kantarellrisotto
- 800 g makrellfilet uten bein
- 1,5 dl risottoris (arborio)
- 3 dl kyllingkraft (hønsebuljongterning)
- 2 ss olivenolje
- 1 ss hakket persille
- 10 – 15 kantareller
- 3 ss smør
- 3 ss parmesan
- 1 bunt ruccolasalat eller annen salat
- Makrellen stekes i en blanding av olje og smør, saltes forsiktig
- Fres risen blank i oliven olje
- Hell på kyllingkraft, ¼ av gangen, rør konstant og la væsken absorberes helt mellom hver gang
- Risen er ferdig kokt når den har en liten anelse tyggemotstand, ca 18 minutter
- Kantareller rives i mindre biter og ristes i olje ved siden av. Puttes så i risen.
- Rør inn smør, revet parmesan og persille. Spe med mer kylling kraft om den blir tørr
- Smak til med salt, pepper og noen dråper sitron eller hvitvin
- Serveres med en liten bukett ruccola, litt olivenolje og kanskje noen dråper balsamicoeddik
Makrell med ”Brandad” (klippfisk-potetpuré)
- 800 g makrellfilet
- 6 poteter
- 100 g klippfisk, skinn og beinfri
- 1 dl melk
- 1 fedd hvitløk
- 2 ss smør
- 1 purre
- Makrellen stekes i olje på skinnsiden til den blir sprø, pannen trekkes til side. Tilsett en terning smør og snu fileten med skinn siden opp.
- Potet skrelles og kokes
- Klippfisk kuttes i biter og kokes i melken sammen med en knust hvitløkbåt
- Potet og klippfisk moses sammen og spes til en fast puré med melken fra klippfisken
- Smakes til med smør, salt og hvit pepper
- Purre grovkuttes og kokes i smørvann med litt salt
- Serveres med stekesjyen fra makrellen
Ceviche av makrell (forrett)
- 300 g makrellfilet
- 1 lime
- 0,5 dl olje
- hvitløk
- salat
- Skjær makrellen i tynne skiver og legg dem rett på tallerkenen
- Bland lime, olje og hvitløk og pensle over fisken
- La den stå og marinere/trekke i kjøleskapet en time
- Server med en liten bukett salat
La oss høyre frå deg!
Skriv til oss dersom du har matoppskrifter du vil dele med fleire eller dersom du har tips om mat vi bør snakke om i programmet. Du kan ringe den automatiske telefonsvararen vår: 811 50 520, eller du kan sende oss e-post her:
Send mattips!
Mat med Mindor
i NRK Møre og Romsdal kvar onsdag formiddag mellom kl. 11.40 og 12.00.
*******
Andre makrelloppskrifter
Nedst på sida finn du lenkjer til andre nettsider med massevis av oppskrifter, også på makrell!