Ost kan brukast til så mykje meir enn å leggje på brødskiva. Her kan du finne oppskrifter på herlege osterettar, og du kan også finne ut kva mysesjampanje er for noko...
Mysesjampanje
Eit biprodukt av gammalostproduksjonen som Jorid Rørhus frå Lesjaskogen og Tresfjorden fortalde om i "Mat med Mindor" 11. juni. Sterke saker, høyr på radioprogrammet ved å klikke på lydlenkja ovanfor.
*****
Har du tips, forslag, kommentarar til matsidene våre eller til radioprogrammet "Mat med Mindor"? Send oss nokre ord -
Skriv til Mat med Mindor - eller ring telefonsvararen vår: 811 50 520.
*****
Kjøkkensjef Mindor Klauset, mateksperten til NRK Møre og Romsdal, byr her på ei rekkje osteoppskrifter som vil gje deg stunder med intens nyting...
Ostesufflé
125 gram hvetemel
5 dl melk
75 gram parmesanost
35 g smør
5 eggeplommer
5 eggehviter
salt, kajennepepper
· kok opp melk og smør
· dryss i mel mens du rører kraftig
· rør til massen slipper kjelen
· avkjøl massen litt
· rør inn reven ost og eggeplommer en om gangen
· skjær inn stivpisket eggehvite
· hell straks i smurte former drysset med griljermel
· bruk former med rette kanter og fyll dem halvfulle
· stekes i 180-200 grader i ca 20-30 min, serveres straks de er ferdigstekt
Parmesan kan byttes med Jarlsbergost, gjerne vellagret, eller Ridderost. Bruk da 300g ost.
Fondy
3 dl tørr hvitvin
600 g ost: blanding av vellagret Cheddar, Norvegia, Emmentaler, Gruyere.
4 ts maizenna
hvitløk
pepper
· gni kasserollen med hvitløk
· reven ost blandet med maizenna røres ut litt og litt i nesten kokende hvitvin
· Smakes til med pepper og eventuelt muskat, sitron og Kirsch
· Biter av loff, grønnsaker, spekemat eller skalldyr dyppes i den flytende ostemassen med fonduegafler, spis!
Ostetallerken
· kjøp heller færre, men mer forskjellige oster
· 3 typer er nok, f.eks. - blåmuggost: Gorgonzola, italiensk
- kittmodnet: Ridderost, norsk
- moden Brie eller Camembert
· godt brød som bagetter og nøttebrød
· en hvitvin er ofte bedre til ost enn rødvin. Portvin er også godt!
· Annet tilbehør: minst mulig!
Raclette
Bruk fete smakfulle oster som vellagret Jarlsberg, Port Salut eller original Raclette-ost fra Sveits eller Frankrike.
|
Foto: TINE |
Osten smeltes porsjonsvis eller hele halve hjul under sterk overvarme. Den smeltede osten helles eller skarpes over tilbehøret.
Tilbehør kan varieres, men noen eksempler er:
· poteter
· grønnsaker
· sopp
· kjøtt
· spekemat