skilleRadio på nettskilleLes om oss!skilleTopp promo Sportskille_slutt
Toppbanner Møre og Romsdal program 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Møre og Romsdal > Program NRK Møre og Romsdal Sist oppdatert 15:47
NRK Møre og Romsdal
6025 ÅLESUND
Tlf 70 11 52 00
Distriktsredaktør:
Vevredaktør:

 

Mysesjampanje, ostesufflé m. m.

Ost kan brukast til så mykje meir enn å leggje på brødskiva. Her kan du finne oppskrifter på herlege osterettar, og du kan også finne ut kva mysesjampanje er for noko...

Publisert 16.06.2003 14:57.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:







Mysesjampanje

Eit biprodukt av gammalostproduksjonen som Jorid Rørhus frå Lesjaskogen og Tresfjorden fortalde om i "Mat med Mindor" 11. juni. Sterke saker, høyr på radioprogrammet ved å klikke på lydlenkja ovanfor.

*****

Har du tips, forslag, kommentarar til matsidene våre eller til radioprogrammet "Mat med Mindor"? Send oss nokre ord - Skriv til Mat med Mindor - eller ring telefonsvararen vår: 811 50 520.

*****

Kjøkkensjef Mindor Klauset, mateksperten til NRK Møre og Romsdal, byr her på ei rekkje osteoppskrifter som vil gje deg stunder med intens nyting...


Ostesufflé

125 gram hvetemel
5 dl melk
75 gram parmesanost
35 g smør
5 eggeplommer
5 eggehviter
salt, kajennepepper

· kok opp melk og smør
· dryss i mel mens du rører kraftig
· rør til massen slipper kjelen
· avkjøl massen litt
· rør inn reven ost og eggeplommer en om gangen
· skjær inn stivpisket eggehvite
· hell straks i smurte former drysset med griljermel
· bruk former med rette kanter og fyll dem halvfulle
· stekes i 180-200 grader i ca 20-30 min, serveres straks de er ferdigstekt

Parmesan kan byttes med Jarlsbergost, gjerne vellagret, eller Ridderost. Bruk da 300g ost.



Fondy

3 dl tørr hvitvin
600 g ost: blanding av vellagret Cheddar, Norvegia, Emmentaler, Gruyere.
4 ts maizenna
hvitløk
pepper

· gni kasserollen med hvitløk
· reven ost blandet med maizenna røres ut litt og litt i nesten kokende hvitvin
· Smakes til med pepper og eventuelt muskat, sitron og Kirsch
· Biter av loff, grønnsaker, spekemat eller skalldyr dyppes i den flytende ostemassen med fonduegafler, spis!

Ostetallerken

· kjøp heller færre, men mer forskjellige oster
· 3 typer er nok, f.eks. - blåmuggost: Gorgonzola, italiensk
- kittmodnet: Ridderost, norsk
- moden Brie eller Camembert
· godt brød som bagetter og nøttebrød
· en hvitvin er ofte bedre til ost enn rødvin. Portvin er også godt!
· Annet tilbehør: minst mulig!

Raclette

Bruk fete smakfulle oster som vellagret Jarlsberg, Port Salut eller original Raclette-ost fra Sveits eller Frankrike.
Foto: TINE

Osten smeltes porsjonsvis eller hele halve hjul under sterk overvarme. Den smeltede osten helles eller skarpes over tilbehøret.
Tilbehør kan varieres, men noen eksempler er:

· poteter

· grønnsaker
· sopp
· kjøtt
· spekemat


Bakgrunn: Matmannen Mindor (01.09.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MAT

 
10 SISTE NYHEITER FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
5 SISTE SPORT FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no