skilleFrokost-TV oppskrifterskilleQUIZ!skilleMat med Tinaskille_slutt
Påskemat toppbanner 3_1
Her er du: NRK.no > Mat > Påskemat
PÅSKEMAT
 
Påske (banner)
Påskelabyrinten (banner)
 
 Skille

Klippfisk i Brasil

Brasilianerne lokkes til å feire påsken med norsk klippfisk i en ny norsk kampanje.

Publisert 11.03.2005 10:32.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Magne Hansen.

Venner, familie og klippfisk er oppskriften Eksportutvalget for fisk (EFF) bruker for å få brasilianerne til å spise norsk klippfisk i påsken.

Påsken er en viktig høytid i det katolske landet, og som i enhver brasiliansk høytid, er måltidet essensielt, og
Brasilianere, her presentert ved Ronaldo, er glade i sin bacalao. (Foto: AFP/Scanpix)
norsk klippfisk er populært. Eksporten av klippfisk til Brasil økte i 2004 med 45 prosent til 704 millioner kroner.

I kampanjen settes det også fokus på at Bacalhau da Noruega er billig og kalorifattig. I følge EFF er et kilo klippfisk nok til å tilberede en rett til mellom seks og åtte personer.

Utdeling av oppskriftshefter og annet salgsarbeid vil finne sted i storbyene Rio de Janeiro, Sâo Paulo, Salvador og Recife.

I tillegg vil den brasilianske versjonen av Frokost-TV, ta for seg klippfiskretter. Programmet heter «Mais Você», og kan sees i Brasiliansk Nett-TV.

Vil du selv prøve deg på en brasiliansk klippfiskoppskrift, se nedenfor. Lykke til!

Klippfisk med bakte poteter

Bacalhau assado com batatas a murro, Klippfisk med bakte poteterFoto: EFF
800 g utvannet og renset klippfisk
12 små poteter
4 pressede hvitløkbåter
grovt salt
pepper
½ dl olivenolje

Slik gjør du:
Tørk klippfisken og skjær den i jevne serveringsstykker. Grill stykken 4 minutter på hver side på varm grill eller under grill i stekeovn. Varm olivenoljen sakte opp i en gryte sammen med hvitløken, skal ikke koke. Hell oljen over i en bolle og leggklippfisken i. La den ligge i 20 minutter. Vask potetene, legg dem i en bolle sammen med grovt salt og bland godt sammen. Ha potetene over i en ildfast form og stek dem i stekeovn ved 180 grader i 20 minutter. Ved halvgått tid, tas potetene ut og deles i fire. Sett dem tilbake i formen, dryss litt salt og stek dem ferdig. Server den stekte klippfisken med potetene. Salat passer ved siden av.

Bacalhau á la Vizcaina

Dette trenger du til 4 porsjoner:

700 g utvannet og renset klippfisk
0,5 dl olivenolje
2 ss tomatpuré
1 grovhakket løk
1 boks hermetiske tomater
3 løk i skiver
4 - 6 poteter i skiver
2 røde eller grønne paprika i skiver eller tilsvarende mengde hermetisk
paprika
en halv frisk finhakket rød eller grønn chili eller en halv ts kajennepepper
1-2 finhakket hvitløksfedd

Slik gjør du:
Del klippfisken i passelige stykker. Varm olivenoljen i en gryte, surr den grovhakkede løken, rør inn tomatpureen og la surre til løken er blank.

Tilsett de hermetiske tomatene. Legg klippfisk, løk, poteter, chili, paprika og hvitløk lagvis ned i sausen. Kok opp og la kjelen stå og trekke/småkoke på svak varme til ingrediensene er ferdig kokt, det tar ca 1 time. Server gjerne med hvitløksbrød.

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FISKERETTER

Vi har en vinner!

Påskekunnskapen blant våre lesere var stor. Vi har kåret en vinner som får klassikeren "Påskeeggene" av Gabriel Scott.

En god grytestek

Hva kan vel være bedre enn en gryterett som passer seg selv? Her får du oppskrifter på to deilige lammegryter.



Appelsinkake til påsken

Påsken er tiden for kos. Lag denne deilige appelsinkaken og inviter på kaffe!

21 millioner egg...

I løpet av påsken kommer nordmenn til å spise 21 millioner egg.

 
OPPSKRIFTER PÅ E-POST
Få e-post hver fredag med smakfulle oppskrifter, gode tips til kjøkkenet og de siste matnyhetene:
SØK ETTER OPPSKRIFTER
Skriv inn en ingrediens, navn på retten eller kokk for å søke blant oppskriftene våre:
GÅ TIL OPPSKRIFTENE

Kylie Kwong

En av Australis mest populære kokker som tilbereder kinesisk mat som du aldri har sett det før.

 

Gastronomi

Henry Notaker leder vei i den gastronomiske verden. Se programmene og mer her.

Kokkekamp

Programmet der det ble konkurrert om matretter. Oppskriftene finner du her.

Pix
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no