Brasilianerne lokkes til å feire påsken med norsk klippfisk i en ny norsk kampanje.
SE OGSÅ: |
|
|
ALT OM: |
|
Av
Magne Hansen.
Venner, familie og klippfisk er oppskriften Eksportutvalget for fisk (EFF) bruker for å få brasilianerne til å spise norsk klippfisk i påsken.
Påsken er en viktig høytid i det katolske landet, og som i enhver brasiliansk høytid, er måltidet essensielt, og
|
Brasilianere, her presentert ved Ronaldo, er glade i sin bacalao. (Foto: AFP/Scanpix) |
norsk klippfisk er populært. Eksporten av klippfisk til Brasil økte i 2004 med 45 prosent til 704 millioner kroner.
I kampanjen settes det også fokus på at Bacalhau da Noruega er billig og kalorifattig. I følge EFF er et kilo klippfisk nok til å tilberede en rett til mellom seks og åtte personer.
Utdeling av oppskriftshefter og annet salgsarbeid vil finne sted i storbyene Rio de Janeiro, Sâo Paulo, Salvador og Recife.
I tillegg vil den brasilianske versjonen av Frokost-TV, ta for seg klippfiskretter. Programmet heter «Mais Você», og kan sees i
Brasiliansk Nett-TV.
Vil du selv prøve deg på en brasiliansk klippfiskoppskrift, se nedenfor. Lykke til!
Klippfisk med bakte poteter
|
Bacalhau assado com batatas a murro, Klippfisk med bakte poteterFoto: EFF |
800 g utvannet og renset klippfisk
12 små poteter
4 pressede hvitløkbåter
grovt salt
pepper
½ dl olivenolje
Slik gjør du:
Tørk klippfisken og skjær den i jevne serveringsstykker. Grill stykken 4 minutter på hver side på varm grill eller under grill i stekeovn. Varm olivenoljen sakte opp i en gryte sammen med hvitløken, skal ikke koke. Hell oljen over i en bolle og leggklippfisken i. La den ligge i 20 minutter. Vask potetene, legg dem i en bolle sammen med grovt salt og bland godt sammen. Ha potetene over i en ildfast form og stek dem i stekeovn ved 180 grader i 20 minutter. Ved halvgått tid, tas potetene ut og deles i fire. Sett dem tilbake i formen, dryss litt salt og stek dem ferdig. Server den stekte klippfisken med potetene. Salat passer ved siden av.
Bacalhau á la Vizcaina
Dette trenger du til 4 porsjoner:
700 g utvannet og renset klippfisk
0,5 dl olivenolje
2 ss tomatpuré
1 grovhakket løk
1 boks hermetiske tomater
3 løk i skiver
4 - 6 poteter i skiver
2 røde eller grønne paprika i skiver eller tilsvarende mengde hermetisk
paprika
en halv frisk finhakket rød eller grønn chili eller en halv ts kajennepepper
1-2 finhakket hvitløksfedd
Slik gjør du:
Del klippfisken i passelige stykker. Varm olivenoljen i en gryte, surr den grovhakkede løken, rør inn tomatpureen og la surre til løken er blank.
Tilsett de hermetiske tomatene. Legg klippfisk, løk, poteter, chili, paprika og hvitløk lagvis ned i sausen. Kok opp og la kjelen stå og trekke/småkoke på svak varme til ingrediensene er ferdig kokt, det tar ca 1 time. Server gjerne med hvitløksbrød.