OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner 516x50x64

Her er du: NRK > Undervisning > Skole > Kristendom, religion og livssyn

Oppdatert 17.04.2002 15:13

 

LAVA læring

Ekteskap og bryllup

Publisert 15.04.2002 09:33

Det er viktig for muslimer å gifte seg og stifte familie. Å leve ugift blir sett på som unormalt og ikke i overensstemmelse med Guds vilje. Derfor har klosterliv og sølibat ingen plass i Islam. En god muslim gifter seg og setter barn til verden.



Inngåelsen av et ekteskapet er ikke en religiøs handling i Islam. Det fins ingen spesiell muslimsk bryllupsseremoni, og det er ikke nødvendig å bekrefte ektepakten gjennom et religiøst rituale. Det er en juridisk avtale mellom en mann og en kvinne. Begge parter kan bryte avtalen hvis de ønsker. Skilsmisse er tillatt, men det er ikke vanlig blant muslimer. En muslimsk kvinne må gifte seg med en muslim. En muslimsk mann må ikke nødvendigvis gifte seg med en muslimsk kvinne, men deres barn må oppdras som muslimer. En muslimsk kvinne som gifter seg tar ikke sin manns navn, men beholder sitt pikenavn.
Om kvinners rettigheter.


En muslimsk kvinne kan etter religionen ikke tvinges til å gifte seg med noen dersom hun ikke selv vil. Foreldrene har bare rett til å foreslå det de mener er en egnet ekteskapskandidat. Både mann og kvinne må gå med på ekteskapet av egen fri vilje.
Det sies tilogmed at en kvinne en gang kom til profeten og klaget over at hun var blitt gift uten å være tatt med på råd. Profeten skal da ha sagt at hun uten videre kunne få ekteskapet oppløst dersom hun ønsket .


Ekteskapstilbudet kommer gjerne fra brudens familie. Brudens bror eller far henvender seg til det mulige brudgom med et tilbud om ekteskap. Både brudens og brudgommens foreldre gir en medgift, men det er brudens foreldre som må betale mest. I en familie med mange døtre kan dette bli dyrt. Medgift er ikke et religiøst påbud i Islam, men en tradisjon.
Om medgift.


I indisk og pakistansk tradisjon blir gjerne brudens hender farget med henna. Dette er ikke en religiøs tradisjon, men det er en måte å pynte bruden på. Det gjøres gjerne kvelden før bryllupet, og det tar lang tid. De andre kvinnene pynter seg også med henna til bryllupet, men deres hennadekorasjoner er langt mer beskjedne enn brudens. Også til andre fester og høytider pynter kvinnnene seg med henna, f.eks. Id.
Familie og giftermål.


Ved selve bryllupsfesten spiser menn og kvinner i atskilte rom. Brudgommen spiser sammen med mennene og bruden sammen med kvinnene. Først etter måltidet sitter brudeparet sammen, og nå er tiden inne til å gi dem gaver.
Bryllup



___________________________________________
Ansvarlig for nettsidene til dette opplegget er Egil Eikvil.
E-postadr.: egil.eikvil@nrk.no

SE OGSÅ:
  • En muslim kommer til verden Om fødsel og omskjæring
  • Tre regler for sømmelig påkledning. Om kvinners påkledning.


  • LENKER
  • Om kvinners rettigheter. Video
  • Om medgift. Video
  • Familie og giftermål. Video
  • Bryllup Video


  •  
     
    SØK

    JØDEDOMMEN

    ISLAM

    10 SISTE KRISTENDOM, RELIGION OG LIVSSYN
    15.04.2002 09:33
    Ekteskap og bryllup
    03.04.2001 15:23
    Islam: Fasten
    03.04.2001 15:12
    Islam: Profeten
    03.04.2001 13:07
    Islam
    29.03.2001 11:00
    Jødedommen

    Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   04.01.2009 12:44