OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner 516x50x64

Her er du: NRK > Undervisning > Skole > Kristendom, religion og livssyn

Oppdatert 17.04.2002 15:13

 

Islam

Publisert 03.04.2001 13:07 - Oppdatert 18.06.2001 09:31

Islam betyr underkastelse eller overgivelse, altså det at en gir seg inn under den ene Gud. Derfor sier nesten alltid muslimer som snakker om noe som skal skje eller gjør en avtale "inchallah", hvis Gud vil.


Islam er den største religionen i de arabiske land. Over hele verden har Islam en milliard tilhengere. De fleste muslimer lever i Asia.I Norge fins det i dag omkring 50.000 muslimer.

Koranen

Koranen er muslimenes hellige bok. Den har 114 kapitler av forskjellig lengde. Hvert kapittel har sitt navn. Det heter at på den 24. dagen i måneden ramadan satt Muhammed og mediterte på fjellet Hira. Da kom engelen Djibreel (Gabriel) til ham og åpenbarte for ham begynnelsen til Koranen. Fra den første åpenbaringen til hele boken var nedskrevet gikk det 23 år.
Koranen


Moskeen

Moskeen er muslimenes gudshus. Den er senter for bønn, undervisning, sosialt samvær og markering av helligdagene. Det er imamen som leder bønnen i moskeen. Fra minareten kalles det inn til bønn. Det er muezzinens stemme som lyder fra tårnet. Tidligere sto muezzinen selv helt oppe i tårnet. Nå brukes mikrofon og høyttalere.
Moskeen


Bønnen

Fem ganger i døgnet forretter de troende muslimer sin gudstjeneste, gjerne i moskeen sammen med andre og ledet av imamen, men også ellers hvor som helst de befinner seg når bønnetimen er inne. De ruller ut sine bønnetepper og vender seg mot Mekka. Før bønnen skal en vaske ansikt, hender og føtter. Den første ettermiddagsbønnen hver fredag er spesiell og er den egentlige felles bønnesamlingen. Da samles de troende i moskeen og imamen holder en preken før bønnen.
Bønnen



Kostholdsreglene

De muslimske kostholdsreglene minner litt om de jødiske og har trolig samme opprinnelse. Det viktigste er at du ikke skal spise svinekjøtt eller blodmat. Eksempel på dyr som er tillatt er okse, sau og kylling. Blant dyr som ikke er tillatt er gris og rovdyr. Dyrene skal også være slaktet på samme måte som det kreves i jødedommen. Det betyr at kveling, pisking eller skyting av dyr ikke er akseptabelt. Dyret skal i følge Islam slippe å bli plaget unødvendig og man skal gjøre alt man kan for å få dyret slaktet enklest mulig. Bedøvelse av dyret før slakting er greit nok så lenge bedøvelsen i seg selv ikke dreper dyret.
En troende muslim skal ikke røre alkohol.
Halal



En muslim blir født

Barn av muslimske foreldre er muslimer fra fødselen av. De første ordene barnet hører skal være det muslimske bønneropet, Adhan, på arabisk og det skal sies rett inn barnets høyre øre. Det nyfødte barnet får også søt honning på tungen. Det skal gi den første smaken av det søte liv.
En muslim kommer til verden.


Ekteskap og bryllup

En god muslim gifter seg og setter barn til verden.
Inngåelsen av et ekteskapet er ikke en religiøs handling i Islam. Det fins ingen spesiell muslimsk bryllupsseremoni, og det er ikke nødvendig å bekrefte ektepakten gjennom et religiøst rituale. Det er en juridisk avtale mellom en mann og en kvinne.
Ekteskap og bryllup


En sømmelig klesdrakt

En muslimsk kvinne skal kle seg slik at hun er ærbar og sømmelig. Hun skal ikke vise kroppen sin eller bære stramtsittende klær som viser kroppens linjer. Klærne skal være lang og brystet skal være dekket. Tre regler i Koranen er rettesnoren for en muslimsk kvinne.
Tre regler for sømmelig klesdrakt.
___________________________________________
Ansvarlig for nettsidene til dette opplegget er Egil Eikvil.
E-postadr.: egil.eikvil@nrk.no

SE OGSÅ:
  • Islam: Profeten Om Muhammeds liv og lære
  • Islam: Fasten Om Ramadan og Id
  • En muslim kommer til verden Om fødsel og omskjæring
  • Ekteskap og bryllup Om ritualer og tradisjoner.
  • Tre regler for sømmelig påkledning. Om krav til kvinners påkledning.


  • LENKER
  • Islam En introduksjon
  • Discover Islam En introduksjon på 25 plakater
  • Islam i Norge Inngangsside til mye informasjon
  • Koranen Om koranen og bruken av den
  • Koranen Teksten i lett søkbar utgave
  • Moskeen Om gudshuset i Islam
  • Bønnen Om tilbedelsen i Islam
  • Muezzinen Hva er en muezzin?
  • Halal Om kostholdsreglene i Islam


  •  
     
    SØK

    JØDEDOMMEN

    ISLAM

    10 SISTE KRISTENDOM, RELIGION OG LIVSSYN
    15.04.2002 09:33
    Ekteskap og bryllup
    03.04.2001 15:23
    Islam: Fasten
    03.04.2001 15:12
    Islam: Profeten
    03.04.2001 13:07
    Islam
    29.03.2001 11:00
    Jødedommen

    Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 00:07